350 milliarder i fripoliser
90 000 personer har over én million fripoliser verdt 350 milliarder kroner. Nå kommer Finanstilsynet med forslag til endringer i regelverket for garanterte spareprodukter.
Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: NTB/Scanpix
Fripoliser fra ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger blir stadig mindre verdt. Heller ikke avkastningen på fripoliser og ytelsesordninger er noe å rope hurra for. Derfor satte Finansdepartementet i fjor ned en arbeidsgruppe har konkludert med at det er behov for endringer i regelverket for garanterte spareprodukter. Finanstilsynet skal innen 30. juni komme med sitt forslag til endring av lov og forskrifter samt utkast til høringsnotat.
MANGLER INCENTIVER
Sjeføkonom Sven Eide i Finansforbundet synes det er på tide at Finansdepartementet endrer regelverket for garanterte spareprodukter, og håper at Finanstilsynet følger opp arbeidsgruppens anbefalinger.
– For at fripolisen skal holde tritt med inflasjon og lønnsvekst, må den tilføres meravkastning utover den innebygde rentegarantien. Men i realiteten har fripolisene over en lang periode som hovedregel fått liten eller ingen regulering. Pensjonsleverandørene mangler rett og slett incentiver for å ta mer risiko i forvaltningen, sier sjeføkonom i Finansforbundet Sven Eide.
Våre fripoliser mister verdi hele tiden
Kombinasjonen av lavt rentenivå, Solvens II-krav og oppregulering for langt liv har forsterket problemstillingen de siste årene.
– Formålet med de endringene som skal skje, må være at vi får en mer langsiktig forvaltning av den enorme pensjonskapitalen som ligger i fripolisene. Dette er nødvendig for å få bedre avkastningen. I dag er det slik at våre fripoliser hele tiden mister verdi, slik at den dagen jeg går av som pensjonist så har ikke fripolisen holdt tritt med lønns- og prisveksten. Dette må vi gjøre noe med. Derfor er det viktig at de endringer som vil skje i regelverket, helt klart er til kundens fordel.
FORBUNDET POSITIVE
Forbundsleder Pål Adrian Hellman sier at Finansforbundet vil lese høringsdokumentet grundig for å gi sine innspill.
– Vi har jobbet lenge for å få regjeringen til å sette fripoliseproblemet på dagsordenen. Forslagene arbeidsgruppen nå har kommet med, kan bli et viktig bidrag til å løfte arbeidstakernes fremtidige pensjonsutbetalinger. Det er vi positive til, sier Pål Adrian Hellman.
Les også: Nye regler om fripoliser skal gi bedre pensjon (www.finansforbundet.no)