DRAR LASSET SAMMEN: Hovedtillitsvalgt Sølvi Sæves (t.h.) og HR-direktør Anita Ellingsen har samarbeidet for å få ned sykefraværet i Lowell.

Kuttet sykefravær med treparts-grep

Tillitsvalgte, verneombud og ledelse i inkassoselskapet Lowell har med hjelp fra NAV tatt grep for å få ned sykefraværet på åtte prosent. Bare ved å tørre å snakke om sykefravær, ser bedriften allerede en markert nedgang på et drøyt prosentpoeng andre halvår i fjor.

– Som tidligere IA-bedrift, gjenopprettet vi kontakten med vår tidligere kontakt hos NAV, og tok et møte. Her ble det raskt avklart at vi måtte ty til et trepartssamarbeid der NAV, tillitsvalgte, ledelse og verneombud drar lasset sammen, sier HR-direktør i Lowell, Anita Ellingsen, om innsatsen de har gjort for å få ned sykefraværet.

– Vi har kalt dette for «prosjekt nærvær», for å understreke at vi skal øke nærværsprosenten heller enn å senke sykeprosenten. Medarbeiderundersøkelsen vi hadde før jul ga oss all time high-score, og mange kommentarer på at de ansatte synes det er veldig fint at vi har satt dette på agendaen.

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

Inkassoselskapet Lowell hadde et sykefravær på rundt åtte prosent, da de tok grep i juni i fjor. De ser mange av de samme trendene som er kjent fra arbeidslivet for øvrig, der mildere psykiske plager forårsaker lengre fravær. Med felles innsats gikk sykefraværet i Lowell ned nesten et drøyt prosentpoeng allerede påfølgende halvår.

VELLYKKET PARTSSAMARBEID

– Partssamarbeidet gjør at vi har klart å få til mye. Det er viktig at vi har et godt samarbeid på dette området. Her ble vi enige om hva slags tiltak vi skal prioritere og hvordan ting blir presentert for de ansatte, sier hovedtillitsvalgt i Lowell, Sølvi Sæves.

Partssamarbeidet gjør at vi har klart å få til mye

hovedtillitsvalgt Sølvi Sæves, lowell

– Den røde tråden i partssamarbeidet, er at alle kan gjøre noe. Arbeidsgiver legger til rette, men vi klarer ikke dette uten at ansatte også bidrar med sitt og at vi har god dialog.

Sæves tror ett av suksesskriteriene for at grepene har blitt godt mottatt i hele organisasjonen, er at de i Lowell har stor forståelse for hverandres roller, ansvarsområder og måten de møter hverandre på, med respekt og profesjonalitet.

– Jeg synes det er bra at ledelsen ønsker at vi utfordrer dem. Det skaper innsikt og utvikling, sier hun.

SYKMELDT FRA OPPGAVER

Å sitte hjemme er ikke alltid rett medisin, spesielt ikke ved mildere psykiske plager. Personer med langvarig sykefravær, som ofte er tilfellet ved mildere psykiske plager, har betydelig risiko for å falle helt ut av arbeidslivet. Lowell er derfor helt bevisst på å holde kontakten.

Det er ikke arbeidsforholdet folk er sykmeldt fra, det er arbeidsoppgavene

Anita Ellingsen, HR direktør Lowell

– Det er ikke arbeidsforholdet folk er sykmeldt fra, det er arbeidsoppgavene. Så vi holder tett dialog under hele sykefraværet, og ber folk komme på allmøter og lignende. Fremover skal vi kjøre strammere på at selv ved 100 prosent sykmelding, kan de fleste være med på avdelingsmøter og komme på lunsj.

TELEFON NÅR DU ER SYK

– Først hadde vi kartlegging, slik at vi fikk klart for oss hvor skoen trykker hos oss. Lowell startet med opplæring av lederne på regler, rutiner og samtaleteknikk. Deretter har vi hatt opplæring for alle ansatte, der vi har sett på hvordan reglene er, og hva arbeidsgiver plikter å gjøre. Rett og slett en forventningsavklaring som har vært nyttig, sier Sæves.

I Lowell opplever de at dialog med ansatte som er sykmeldt har vært et godt virkemiddel både for å senke terskelen for å komme tilbake på jobb, men også for å tilrettelegge på arbeidsplassen.

TØR Å SI DET: – Jeg synes det er bra at ledelsen vil at vi utfordrer de, det skaper innsikt og utvikling, sier Sølvi Sæves (t.v.), her med HR-direktør Anita Ellingsen i Lowell. 

– Noen har reagert på at arbeidsgiver ringer når de er sykmeldt, og mener det er en privatsak. Vi skal selvfølgelig tilpasse situasjonen den enkelte der og da, men alle her vet at om de blir sykmeldt, vil lederen ringe og følge opp. Det er selvfølgelig lov til å være syk. Du skal ikke komme på jobb når du ikke er frisk, men vi må kunne snakke om fravær, sier Sæves.

Både hovedtillitsvalgt og HR-direktør opplever at det å snakke om sykefravær har blitt godt mottatt.

 – Vi skal fortsette den tette oppfølgingen- Utover våren vil vi ha flere typer foredrag. I tillegg til mental helse, vurderer vi også andre ting, som stress og søvn, forteller Ellingsen.

VITAMINER FOR PSYKEN

 – «Tankevirus» er en del av opplegget vårt. Boka og appen er en metode som rett og slett handler om ditt psykologiske immunforsvar, hvordan du snakker til deg selv for å få «vitaminer» for å støtte oppunder din mentale helse. Tror du de tunge tankene stemmer? Tror du det er deg de snakker om? Tror du de ikke vil at du skal komme på jobben? Vi mennesker snakker oss veldig ofte ned. Appen og boka er et verktøy for å ta tak i dette, sier Sevæs.

Boka og appen stiller spørsmål til mange vanlige vrangforestillinger, eller tankevirus, er rett og slett et mestringskurs i hvordan tankene og oppmerksomheten påvirker humør og handlinger. Den er tilgjengelig for alle ansatte i Lowell som ønsker å utfordre seg selv før negative tanker får slått rot.