IKKE AKSEPTABELT: -Det er ikke akseptabelt at bare halvparten av dem som er blitt rammet av grov trakassering, vold eller trusler på arbeidsplassen får den oppfølgingssamtalen de har krav på, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.

Færre trusler mot finansansatte 

De siste to årene har antall trusler mot ansatte i finansnæringen blitt halvert. – Dette er en veldig god utvikling, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet.  

Det er det viktigste funnet i Finansfokus’ arbeidslivsundersøkelse som ble gjennomført i juni blant 1000 medlemmer i Finansforbundet. Men selv om det har vært en betydelig reduksjon i antall trusler mot de ansatte, så skaper en ny trend bekymring.  

Tidligere kom et flertall av truslene fra misfornøyde kunder som har kjent de tøffe, økonomiske tidene på kroppen. Det viste den forrige undersøkelsen som ble gjennomført i 2022. Årets undersøkelse viser en ny trend: Nå er det flere ansatte som opplever trusler fra ledere og kolleger, enn fra kundene. Det viser seg også at unge er mer utsatt for slike hendelser enn eldre, men det er lik fordeling mellom kjønnene.   

BEKYMRINGSFULLT 

Forbundsleder Vigdis Mathisen synes det er bekymringsfullt at flere ansatte nå opplever grov trakassering, vold og trusler fra egne ledere og kolleger, enn fra kundene. Dette vil hun følge opp i møter med bedriftenes tillitsvalgte, verneombudene og Finans Norge.  

–Trenden vi ser i denne undersøkelsen, vil det være viktig å følge med på videre. Det er alvorlig at flere ansatte nå opplever å bli truet av ledere og kolleger på egen arbeidsplass. Samtidig er det veldig gledelig at færre ansatte nå opplever å bli truet av kundene, sier Mathisen.  

Jeg forventer at de situasjoner som blir registrert, blir fulgt opp.

Vigdis Mathisen 

Hun legger til at forbundet også har sett rapporter som viser en økning i antall trusler fra kundene mot ansatte. Det er naturligvis positivt hvis denne negative utviklingen nå har snudd.   

DÅRLIG OPPFØLGING 

I undersøkelsen kommer det frem at bare halvparten av de ansatte som er blitt utsatt for grov trakassering, vold eller trusler har hatt oppfølgingssamtale med sin leder.  

– Det er ikke godt nok. Jeg forventer at de situasjoner som blir registrert blir fulgt opp. Belastningen for den enkelte er alvorlig. Alle som rammes har krav på solid oppfølging fra sin arbeidsgiver og et godt og trygt arbeidsmiljø, understreker forbundslederen.  

Hennes bekymring går også på om det er stor grad av underrapportering på dette området. Hvis ansatte som blir truet ikke opplever å bli tatt på alvor, kan det være en grunn for å la være å rapportere slike uønskede hendelser neste gang det skjer. 

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

FORVENTER OPPFØLGING  

Finansfokus’ arbeidslivsundersøkelse avdekker også at bare et fåtall av hendelsene blir rapportert til Arbeidstilsynet eller Politiet.  

–Dersom hendelsene er av en grov art, så forventer jeg en god oppfølging inklusive rapportering til Arbeidstilsynet eller Politiet. Det er ikke akseptabelt at bare halvparten av dem som er blitt rammet av grov trakassering, vold eller trusler på arbeidsplassen får den oppfølgingssamtalen de har krav på. Begge disse utfordringene må vi løse på en langt bedre måte, påpeker forbundsleder Vigdis Mathisen. 

I første omgang vil Finansforbundet diskutere funnene i arbeidslivsundersøkelsen med de tillitsvalgte og verneombudene. Forbundet ønsker mer kunnskap om hvordan disse hendelsene blir håndtert i bedriftene. I neste omgang vil forbundet også drøfte funnene nærmere med Finans Norge for å se om det er nødvendig med felles tiltak.  

FAKTA: HOVEDFUNN 

I årets undersøkelse er det spesielt fire forhold som har utviklet seg negativt og gir grunn til bekymring sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2022:  

  • Unge er mer utsatt for grov trakassering, trusler eller vold på arbeidsplassen.  
     
  • Grov trakassering, trusler eller vold fra leder og kolleger øker. 
     
  • De færreste hendelsene blir meldt til Arbeidstilsynet eller Politiet. 
     
  • Bare halvparten av dem som har blitt utsatt for grov trakassering, trusler eller vold på arbeidsplassen har hatt oppfølgingssamtale med sin nærmeste leder. 

Dette går frem av svarene som er gitt av dem som har opplevd grov trakassering, trusler eller vold på arbeidsplassen i 2022 og 2024. Den virkelig gode nyheten er fortsatt at det totale antall trusler mot ansatte i finansnæringen er halvert de siste to årene.