OPPDATERT ARBEIDSKONTRAKT: – Hvis du fortsetter i samme stilling, men ikke planlegger å bytte arbeidsgiver, kan du selv be om at din nåværende arbeidskontrakt oppdateres, sier advokat Marte Sogge Jensen i Finansforbundets sekretariat. (Foto: Morten Brakestad)

Nye regler for ansettelseskontrakter

– Nå har du rett til å få bedre oversikt over hvilke rettigheter og goder som gjelder i ditt arbeidsforhold. De nye reglene for ansettelseskontrakter trådte i kraft 1. juli, men vær på vakt hvis du får oppdatert kontrakt, sier advokat Marte Sogge Jensen i Finansforbundet.

Nye arbeidsavtaler inngått fra 1. juli eller senere må ha ny ansettelseskontrakt på plass så snart som mulig og senest innen én uke etter arbeidsforholdet begynte. Ved endringer i arbeidsforholdet er også kravet at endringen i kontrakten må skje tidligst mulig, men senest den dagen endringen trer i kraft.

– De nye reglene for ansettelseskontrakter gjelder også for deg som er ansatt før 1. juli. Hvis du fortsetter i samme stilling, men ikke planlegger å bytte arbeidsgiver, kan du selv be om at din nåværende arbeidskontrakt oppdateres. Det samme gjelder hvis du blir omfattet av de aktuelle endringene. Din arbeidsgiver skal da så raskt som mulig og senest etter to måneder gi deg en ny arbeidskontrakt. Men vær på vakt, slik at din arbeidsgiver ikke bruker sin styringsrett ensidig til å endre goder og tillegg som du i dag har i din arbeidskontrakt, sier advokat Sogge Jensen.

DE NYE KRAVENE

Det er arbeidsmiljølovens § 14 – 6, første ledd som regulerer innholdet i din arbeidskontrakt. Denne listen er nå endret og dette er nyhetene:

  • Arbeidssted

Det må opplyses om arbeidstaker fritt kan bestemme sitt arbeidssted. Dette påvirker ikke rammene for adgangen til å benytte hjemmekontor eller annet fjernarbeid.

  • Innleie.

Dersom arbeidstaker leies ut fra bemanningsforetak skal opplysningene om innleiers identitet gis straks dennes identitet er kjent.

  • Kompetanseutvikling

Det er nå lovbestemt at kompetanseutvikling som tilbys hos arbeidsgiver skal inn i avtalen, eller som et vedlegg til denne. Å være oppdatert er helt essensielt i arbeidslivet. Dette gjelder særlig i finans. Her foregår det hyppige teknologiske endringer og stilles fortløpende nye regulatoriske krav.

  • Betalt fravær

Betaltfravær fra arbeidsgiver utover ferie skal opplyses om.  Det samme gjelder fast lønn og særskilt angivelse av tillegg og godtgjøringer.

  • Lønnselementer

Avtalt fastlønn skal angis. Alle eventuelle tillegg og godtgjøringer som ikke inngår i fastlønnen skal angis særskilt.

  • Overtid og ordninger for vaktendringer

Det skal opplyses om ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid og betaling for dette. Både merarbeid og overtid omfattes. Der det er relevant med vaktendringer skal det opplyses om.

  • Opphør

I tillegg til arbeidstakers og arbeidsgivers oppsigelsesfrister skal det også opplyses om fremgangsmåten ved opphør av arbeidsforholdet, altså hvordan en oppsigelse eller avskjed skal gjennomføres.

  • Sosial trygghet

Nytt er også at opplysninger om ytelser til sosial trygghet skal inn i avtalen. Med «sosial trygghet» menes ytelser i forbindelse med sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon, yrkesskade og yrkessykdom, førtidspensjon, alderdom, uførhet, arbeidsledighet og til etterlatte.

Med unntak av opplysninger om arbeidssted og innleie kan informasjon om de øvrige punktene gis ved å henvise til aktuelle lover, forskrifter eller tariffavtaler. Er ordningene administrativt fastsatt, det vil si at arbeidsgiver kan gjøre ensidige endringer, skal ordningene følge som vedlegg til ansettelseskontrakten.

ØKT FORUTSIGBARHET

Bakgrunnen for lovendringen er at arbeidsvilkårene skal være tydeligere og mer forutsigbare for arbeidstaker. De nye reglene skal sikre arbeidstaker bedre oversikt over hvilke rettigheter og goder som følger arbeidsforholdet. Endringene gjennomfører EUs direktiv om tydeligere og forutsigbare arbeidsvilkår fra 2019. Ved gjennomføringen av direktivet er det også nye bestemmelser om blant annet prøvetid og rettigheter for midlertidig – og deltidsansatte. Dette finnes det mer informasjon om på www.finansforbundet.no  

VÆR PÅ VAKT

Advokat Marte Sogge Jensen sier at på bakgrunn av endringene er det mange arbeidsgivere som kan komme til å oppdatere også allerede inngåtte ansettelseskontraktene på eget initiativ. Det er da viktig at du passer på at din arbeidsgiver ikke utvider styringsretten av det som følger av din nåværende kontrakt. Allerede avtalte goder og tillegg kan ikke ensidig endres av arbeidsgiver. Ved signering av oppdatert ansettelseskontrakt, må du passe på at arbeidsgivers styringsrett ikke utvides.

Avtalte goder kan ikke ensidig endres av arbeidsgiver.

Marte Sogge Jensen, advokat i Finansforbundet.

Dersom du må signere ny oppdatert ansettelseskontrakt, er rådet å ta kontakt med tillitsvalgte i din bedrift eller direkte med en av advokatene i Finansforbundet for en kontrollsjekk.