VIL HA MØTEPLASSER: Det bør etableres gode møteplasser, der myndigheter, bedrifter og investorer kan treffes, mener Bent Gjendem.

Ønsker mer fintech-samarbeid

Ny rapport peker på dårligere rammevilkår og vanskeligere tilgang på kapital som hindre for at norsk fintechnæring skal kunne vokse seg stor. Bent Gjendem ønsker mer samarbeid i bransjen.

– Norge er verdensledende på flere områder. Et eksempel er digitale boliglån, der er Bulder Bank trolig verdensledende. Visma sin suksess viser også at vi er helt i topp på økonomisystemer for SMB. Kompetansemessig er vi i verdenstoppen på fintech og brukeropplevelser, sier Bent Gjendem, leder for fintechklyngen Finance Innovation. Han fortsetter: – Vi har dessverre også en del mangler og utfordringer som gjør at vi ikke får utnyttet dette fortrinnet. I Norge forblir fintech en nisje, sier Bent Gjendem.

I vår gav Fincance Innovation ut «Norsk fintechrapport 2024». Her pekes det på flere muligheter og hindringer for at fintech skal kunne vokse og bli stort i Norge. Rapporten viser at det er en bransje som sliter med å få oppmerksomhet fra politikere og å finne penger i kapitalsystemene. 78 prosent av respondentene i undersøkelsen mener myndighetenes har «lav» eller «ingen» fintechforståelse. «Om rammevilkårene skal være konkurransedyktig, må myndighetenes kompetanse økes slik at de forstår mer av problemene og utfordringene, og ikke minst mulighetene dette kan gi», står det i rapporten.

– Dette ser helt annerledes ut i andre land. I Sverige og Danmark satses det. Litauen har satt fintech på agendaen på regjeringsnivå og har fått til imponerende resultater på relativt kort tid, sier Gjendem.

MER SAMARBEID

Finance innovation-sjefen etterlyser mer samarbeid.

– Det bør være mer samhandling og samarbeid, både mellom gründere, men også mellom investorer, banker og myndigheter. Det er et ønske om møteplasser, der relevante aktører kan møtes, sier Gjendem, som peker på at finans har lange tradisjoner med å samarbeide.

– Alt fra datasentralene på 70-tallet og Vipps og BankAxept i nyere tid, viser at dette er noe vi kan få til. Jeg skulle gjerne sett mer samarbeid innen svindel og kunstig intelligens for eksempel. Det hadde vært en fordel for bransjen og Norge å få til mer samarbeid på disse områdene.

Utenlands er det flere steder vanlig med skatteincentiver for både ansatte, gründere og investorer

Også Finanstilsynet får kritikk i rapporten.

– Tilsynet mangler ressurser til å kunne engasjere seg sterkere. Opplevelsen er at tilsynet ønsker å hjelpe, men at det ikke er nok folk. Det fører til lange svartider, noe som bremser fremdriften for innovasjon. Både Sverige og Danmark er bedre her, sier Gjendem, og peker igjen på et av våre naboland.

– I Danmark har de en egen fintech-avdeling i Finanstilsynet som jobber for at vekst og regulering trekker i samme retning. Dette trenger vi i Norge også.

KOMPETANSEKRØLL

Behovet for techkompetanse er naturlig nok høyt innen fintech. Her har ikke regjeringen gjort det lettere.

– Særlig for de små oppstartselskapene er regelverket kronglete. Det er ikke uvanlig at godtgjørelsen i startups delvis består av aksjeopsjoner. Hvis du ser utenlands er det flere steder vanlig med skatteincentiver for både ansatte, gründere og investorer. Buffalo i USA er blitt en techhovedstad. Der er det ingen skatt for ansatte i oppstartselskap de tre første årene. Det er mange konkrete tiltak det går an å gjøre. Vestre sier Norge skal være verdens beste land å være gründer i. Det er mye som skal til, før vi er der. Politikerne må bestemme seg for det og komme med konkrete tiltak hvis det skal lykkes, sier Gjendem, som påpeker at det ikke er vanskelig å få til et større oppstartmiljø, men det må konkrete tiltak til, ikke bare snakk.

– Det handler om å se til de landene som har gjort det bra, og kopiere det som er bevist fungerer. Strukturene må på plass. Innovasjonslabber og lignende bidrar en del. I tillegg trengs det støtte og tiltak fra politikerne og myndighetene, slik at det blir lettere å starte og drive i tidlig fase, sier Gjendem.