FULL FART: Alle piler peker oppover for Grong Sparebank og banksjef Jon Håvard Solum. 

Vill vekst i Grong

Fra å være en av de minste Eika-bankene i år 2 000, så har Grong Sparebank hatt en eventyrlig utvikling. I dag er utlånene 60 ganger større, resultatet 90 ganger bedre og banken har seks ganger så mange ansatte.  

GRONG: 11 mil nord for Verdal, 19 mil sør for Mosjøen og snaut 10 mil vest for svenskegrensen ligger tettstedet Grong i Trøndelag med sine 2 300 innbyggere. Her har hovedkontoret til Grong Sparebank klort seg fast mellom ivrige elgjegere, sultne brunbjørner og tallrike multemyrer. Jon Håvard Solum (57), er administrerende banksjef på det 23. året. 

Han hadde absolutt ingen planer om å bli banksjef. Da Solum var ferdig med videregående, sto valget mellom å bli arkitekt eller økonom. Han endte opp med å utdanne seg til sivilagronom ved Norges Landbrukshøyskole i Ås i 1990. Da han kom hjem for å overta farsgården i 2 000, fikk han en telefon om han kunne tenke seg å bli banksjef i den lokale sparebanken. Da startet en utrolig reise som på ingen måte er slutt. Nå sikter han mot nye mål. 

TO ORDFØRERE 

Banksjefen tar imot Finansfokus i det han tar et foreløpig farvel til sin dyktige medarbeider Ann Jeanett Klinkenberg (38) som ble ny ordfører for Arbeiderpartiet i Grong. Det skjedde etter at Ap inngikk et flertallssamarbeid med SV og Høyre. Dermed var fire år med rent Senterparti-flertall over. Nå får den nybakte ordføreren permisjon fra banken. Etter 12 års permisjon er den avgåtte ordføreren i nabokommunen Namsskogan, Stian Brekkvassmo, tilbake i Grong Sparebank i nyopprettet stilling som banksjef for bedriftsmarkedet.  

Jon Håvard Solum er tydelig stolt over at banken har to ordførere og en varaordfører på lønningslisten i det han viser oss veien til et lite og enkelt utstyrt kontor midt i det nylige ombygde hovedkontoret.  

– Vi måtte ha større plass for å kunne ta imot flere ansatte. Derfor valgte vi å bygge om å utvide våre lokaler og jeg er veldig godt fornøyd med resultatet. Ikke bare har vi fått flotte nye moderne lokaler, men også fått et svært energieffektivt bygg. 

Å bygge resultater har Solum gjort gjennom mange år og det er ikke mange andre sparebanker som kan vise til en tilsvarende utvikling. Det helt åpenbare spørsmålet vi må stille banksjefen er hvordan han vil beskrive utviklingen av banken i hans regjeringstid? 

NYE KUNDER: Grong Sparebank fikk 2 000 nye kunder i 2022, forteller Solum. 

– Det har vært en fantastisk reise. Fra å være en av de minste sparebankene i Eika med knappe 300 millioner i forvaltningskapital i år 2 000, så hadde vi etter første halvår i år en forvaltning på 13,1 milliarder inkludert Eika Boligkreditt. Dette hadde ikke vært mulig uten våre 72 dedikerte medarbeidere. Det er de som gjør en forskjell. Det er de som driver butikken. Det er de som er løsningsorienterte og skaper de gode kundeopplevelsene, sier Solum med tydelig stolthet i stemmen.  

Han legger til at de viktigste faktorene for veksten i banken, er samarbeidet i Eika. Mulighetene som dette samarbeidet gir for å ta ut stordriftsfordeler, breddesalg på egne kunder, og gode kundegrensesnitt, har vært helt avgjørende for veksten i Grong Sparebank. 

VOKSER VIDERE 

Men Jon Håvard og de ansatte i Grong Sparebank har ikke tenkt å gi seg der. Ved årsskiftet åpnet banken et nytt kontor i Verdal. Nå ser banken også på muligheten for å etablere seg i Mo i Rana. Fra før har banken kontor i Mosjøen, Rørvik, Namsos og Steinkjer. Den største veksten i antall kunder fikk Grong Sparebank da de kjøpte personkundene til Danske Bank i 2016. I dag har banken ca. 20.000 personkunder og ca. 2.000 bedriftskunder. 

Vi skal faktisk være best på å gjøre feil

Jon Håvard Solum, Grong Sparebank.

– Vi går inn der andre banker trekker seg vekk, som på steder med et forretningsvolum på  20 000 innbyggere. Der andre gir opp, ser vi nye muligheter. Dessuten er vi ikke redde for å gjøre feil. Vi skal faktisk være best på å gjøre feil. Det er slik vi lærer, men vi gjør ikke samme feilen to ganger, forklarer banksjefen som på ingen måte har mistet appetitten på videre vekst. 

Han legger til at en svært viktig forutsetning for vekst er at man har tilstrekkelig kapasitet. Derfor er det hele tiden bygd en organisasjon med litt flere ansatte enn helt nødvendig. 

BJØRNENES RIKE: Da banken fylte 150 år ville de smykke ut sentrum i Grong og fikk laget tre bjørner som er plassert utenfor hovedkontoret. (Foto: Privat)

Hemmeligheten bak suksessen til Grong Sparebank ligger i å være tro mot sin strategi, bygge den riktige kompetansen i organisasjonen og samtidig ha en god porsjon flaks. Det handler naturlig nok om å være på rett sted til rett tid og gripe mulighetene som hele tiden dukker opp i bankmarkedet. De har det vært mange av og alt tyder på at flere mindre sparebanker vil finne sammen før denne utgaven har gått i trykken. Grong Sparebank styrker sin posisjon og er nå den 6. største Eika-banken. 

BYGGER KOMPETANSE 

– Hvis vi skal lykkes med videre vekst, så er vi helt avhengige av å ansette de riktige folkene. Vi har bestandig ansatt lokale folk og spesielt på bedriftsmarkedet. Jeg bruker stadig mer av min tid som banksjef på rekruttering. Det er ikke bare enkelt i utkantkommuner i Trøndelag. Derfor er jakten på de nye talentene alfa og omega for oss, forteller han. 

Jeg bruker stadig mer av min tid som banksjef på rekruttering. 

Jon Håvard Solum, Grong Sparebank.

Gjennomsnittsalderen i banken er ganske lav, blant annet takket være deltakelse i traineeprogrammet Trainee Trøndelag. Banken har de siste årene hele tiden hatt 3 – 5 traineer og lærlinger under opplæring. Grong tilbyr også vikariater til studenter i området.  

-Vi arbeider samtidig med å få flest mulig av våre seniorer til å stå lengst mulig i arbeid. De sitter på en kompetanse som er vanskelig og krevende å erstatte.  

– Hva er de viktigste egenskapene du leter etter når du skal ansatte nye medarbeidere? 

– Vi leter hele tiden etter talenter, folk som liker å gjøre en forskjell. Gode og riktige verdier er vel så viktig som faglig dyktighet. Vi tenker litt som en god fotballtrener: Vi prøver å få satt sammen et lag der enkeltspilleren både gjør laget bedre og blir bedre av å være på akkurat det laget.  

MARATON I NEW YORK 

Det er ingen hemmelighet at banksjefen i Grong har et sterkt konkurranseinstinkt. I mange år dyrket han sin store interesse for løping. Han har løpt helmaraton både i New York, London og København på litt i overkant av tre timer. Men et litt kranglete kne har lagt løpeskoene på hylla, men tro ikke at Jon Håvard ikke er aktiv i fritiden. Nå holder han hjulene i gang med sykling flere ganger i uka.  

FRISK LØPETUR: Treningsøkt sammen med Lasse Berre (fotograf og næringslivsleder fra Trondheim) ut til Golden Gate Bridge i San Fransisco for et par år siden. (Foto: Privat)

Utover dette er han høyt profilert i Trøndelag, der han i flere år har intervjuet lokale profiler for Trønder TV i programserien kaffepraten. Han er også sterkt til stede i Trønderdebatt, en felles debattplattform for sterke stemmer og meninger fra hele Trøndelag der han jevnlig skriver samfunnsengasjerte innlegg. Og når vi er inne på medier, så har han vært styreleder i Trønder-Avisa gjennom en tøff periode. I dag er han styreleder i NTE, det lokale e-verket. I dag har han syv roller i det lokale næringslivet. Han har også sittet i fylkestinget i Trøndelag for Senterpartiet. 

STOLT MORFAR: Barnebarnet Sverre (3) på skuldrene til morfar. (Foto: Privat)

Jon Håvard har vokst opp på en stor gård i Harran, og sammen med kona Siri og tre barn drev han gården i ca. 20 år. Så ofte som mulig tar han turen til hjemgården i Harran et kvarters kjøring nord for Grong. For to år siden overtok datteren Maren Kristine og hennes ektemann gården som er på i overkant av 10.000 da og der de produserer gress og tømmer.  Her koser de seg ekstra mye sammen med barnebarna Sverre (3) og Ådne (1).  

82 ELGER 

Banksjefen er også en meget habil elgjeger. Det er neppe mange banksjefer som skutt 82 elger i løpet av sin karriere!  

– Jeg fikk gå på jakt sammen med min far fra jeg var 10 år, og fikk gå med eget gevær fra jeg var 16. Jakta var, og er fortsatt, en viktig høsting av gårdens ressurser. Jeg har derfor skutt en del elg gjennom tidene, ganske nøyaktig 82.  

IVRIG ELGJEGER: 14 spirs okse felt på hjemgården Solum under elgjakt i 2022. (Foto: Privat)

Det er ikke alle som vet er at Jon Håvard Solum også har vært trøndersk mester i elgskyting med 20 skudd både mot stillestående og bevegelige elgfigurer. Han ble også nr. 5 i NM.  

– Jeg har en yngre søster som fort ble en vesentlig bedre skytter enn meg, så da ble den karrieren lagt på hylla. Du deltar ikke i konkurranser der du alltid blir slått av din egen lillesøster, sier han med et smil. 

Jeg har skutt en del elg gjennom tidene, ganske nøyaktig 82.

Jon Håvard Solum, Grong Sparebank.

Grong kommune er også kjent for et rikt laksefiske i elva Namsen som renner gjennom kommunen. I årets sesong ble det fisket 4 429 laks med en totalvekt på 13 238 kilo i løpet de 16 ukene sesongen varte.  

-Hva betyr laksefiske for deg personlig?  

– Det er nesten litt flaut å meddele, men jeg har ikke blitt bitt av den store laksefiskebasillen. Det er derfor ikke mange timene jeg har tilbragt i elva, jeg trives bedre med fiskestang i de mange fjellvannene i området. Jeg har imidlertid klart å få laks på land, men ingen større en 4 kg. 

FOR DYR KAPITAL 

Nå sikter han og Grong Sparebank mot nye mål. Men det er noen utfordringer underveis som han gjerne skulle vært foruten. Når banken skal vokse videre, trenger han mer kapital. Han er langt fra fornøyd med at standardmetodebankene må holde vesentlig mer egenkapital bak hver krone utlånt.  

– Mange er opptatt av konkurransen i det norske bankmarkedet. Et svært enkelt tiltak, og for myndighetene et helt gratis tiltak, er å fjerne eller minske den kapitalregulatoriske skjevreguleringen som i dag er mellom IRB-banker og standardmetodebanker. Det hadde styrket konkurransen i det norske markedet betydelig, mener Solum som også har fartstid som styreleder i Sparebankforeningen og leder av representantskapet i Eika-gruppen. 

– De regulatoriske kravene til bankene er vår aller største utfordring. Det blir stadig vanskeligere å drive med mellomstor sparebank ute i distriktene. Derfor vil flere mindre banker ble tvunget til å finne sammen, sier Jon Håvard  

Hvordan skal Grong Sparebank vokse videre og har dere fusjonsplaner? 

– Det er ingen åpenbare fusjonspartnere i nærområdet vårt, men vi har vært åpne på at vi samtaler gjerne med andre banker angående strukturelle tilpasninger.