IA-avtalen blir videreført
Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om å forlenge dagens IA-avtale med to år. Samtidig er det enighet om å forsterke innsatsen for å redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet.
Like før dette året ebber ut, så har partene i arbeidslivet og regjeringen vedtatt å forlenge den eksisterende IA-avtalen i to nye år frem til utgangen av 2024. Ved å forebygge sykdom og frafall i arbeidslivet, skal sykefraværet reduseres med 10 prosent i forhold til årsgjennomsnittet i 2018 de fire årene avtalen varer fra 2020 – 2024. Over 1 milliard kroner er satt av til ulike tiltak for å nå målene i IA-avtalen.
Disse tiltakene videreføres:
- Arbeidsmiljøsatsingen
- Bransjeprogrammene
- Koordinert arbeidslivstjeneste
- HelseIArbeid
- Tilskudd til ekspertbistand
- Forsøk med kompetansetiltak for langtidssykemeldte
- Opplæring i arbeidsmiljøarbeid
- Kunnskapsutvikling
TRENGER MER TID
IA-avtalen fra 2019 (Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv) etablerte flere nye virkemidler, bl.a. syv bransjeprogrammer (hvorav YS er med i fem) og en bred satsing på arbeidsmiljø. Det tok tid å få disse virkemidlene på plass, og koronapandemien har forstyrret både utvikling og drift av dem. Flere pågående evalueringer er heller ikke ferdigstilt.
Partene er derfor enige om å gi virkemidlene mer tid, slik at eventuelle endringer kan vurderes på et godt grunnlag. Det er også behov for å se på mulige forbedringer innenfor rammen av den gjeldende IA-avtalen.
Myndighetene og partene i arbeidslivet skal i tillegg drøfte hvordan partene og myndighetene sammen kan bidra mer på arbeidsinkluderingsfeltet.
Hovedverneombud Erling Bendiksen i KLP er en av finansnæringens to representanter i YS’ IA-forum. Han synes det er viktig at en avtale om samarbeid videreføres i en eller annen form. Bendiksen ser på denne avtalen som en del av trepartssamarbeidet.
MÅ AVTALES LOKALT
I IA-avtalen understrekes det at arbeidsplassen er hovedarenaen for IA-arbeidet. Gjennom å jobbe godt og systematisk med å forebygge og redusere sykefravær og frafall, skal virksomhetene være med på å skape gode inkluderingsarenaer i arbeidslivet.
Ledelsen og de tillitsvalgte i den enkelte bedrift får en nøkkelrolle for å følge opp IA-avtalen. I den gamle avtalen kunne arbeidstakere i IA-bedrifter bruke utvidet egenmelding i åtte dager sammenhengende og totalt 24 dager i løpet av 12 måneder. I den nye avtalen ligger det en sterk oppfordring til partene om å videreføre denne ordningen, men dette bør altså avtales mellom ledelsen og de tillitsvalgte i den enkelte bedrift. Uten IA-avtale i bedriften, kan du bare levere egenmelding for inntil tre kalenderdager om gangen.
FLERE TILTAK
I tråd med dette og som en del av videreutviklingen av arbeidet, skal en partssammensatt arbeidsgruppe foreslå mulige tiltak for å revitalisere og forsterke IA-samarbeidet på den enkelte virksomhet. Målet er at tiltakene skal være klare tidlig i 2023.
– Jeg er glad for at vi har kommet frem til en felles løsning for veien videre. Det er nødvendig å sette av tid til å samle erfaringer med de virkemidlene som var nye i 2019. Samtidig må vi styrke IA-arbeidet i alle de virksomhetene som ikke deltar i bransjeprogrammene. Vi ser derfor frem til prosessen med å utvikle nye tiltak som kan bidra til å revitalisere det lokale IA-samarbeidet, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.