DET SISTE TABU: – Problemer i privatøkonomien er det siste temaet vi ikke kan snakke om, sier økonomirådgiver, og forhenværende gjeldsslave, Arman Vestad. (Foto: Therese Alice Sann)

Tidligere gjeldsoffer gir råd om privatøkonomi

På det verste hadde Arman Vestad flere millioner i gjeld, var involvert i kriminalitet og satt fengslet i flere år. Etter å ha snudd opp ned på livet, og fått utdanning, ble han økonomirådgiver, men beholdt bevisstheten om egne svakheter.

Fra 2006 til 2016 var han gjeldsrådgiver i NAV. Han hadde ansvaret for å lære opp saksbehandlerne i førstelinjen. Han stiftet også en egen organisasjon for norske gjeldsrådgivere. Til tross for mange fruktbare år i NAV, peker han på at etatens rådgivere for ofte kommer for sent i inngrep med gjeldsutsatte klienter. 

– Gjeldsrådgiverne i NAV er godt kvalifiserte, men får sakene for seint, ofte først når de har gått til tvangssalg. 

UAVHENGIG GJELDSOMBUD 

I dag kaller han seg «Uavhengig gjeldsombud» på LinkedIn. Han er foredragsholder og forfatter. Ikke minst er han gründer av bedriften Finansiell Helse, hvor han jobber med arbeidsgivere for å gi ansatte kontroll over egen økonomi, utfra tanken om at det kan skape mer trivsel og lønnsomhet i bedrifter.  

– Det er lønnsomt å ha ansatte som ikke har økonomiske problemer. Det gir høyere produktivitet, bedre omdømme og mer tilfredse folk. 

Det må være lov å si at Vestad har solid bakgrunn for egen oppfatning av gjeldsproblemer. For 20 år siden var det mildt sagt mye rot, uåpnede vinduskonvolutter, narkotika, dommer og fengsel. 

– Jeg hadde flere millioner i gjeld. Det eldste kravet var vel ca. ti år gammelt. 

– Hvem var kreditorene? 

– Det var 40 – 50 ulike, deriblant Staten, Lånekassen og kredittkort. 

MANGLER KUNNSKAP 

I 2004 fikk han en gjeldsordning over seks år, som han holdt på å miste to år senere. 

– Jeg skjønte meg ikke på økonomi. I ettertid har jeg skjønt at manglende kunnskap om penger er en viktig årsak til at folk ender i uhåndterlig gjeld. 

For Vestads del var problemene også koblet til det han kaller psykisk uhelse. Han endte som kriminell. Når postkassa ble for full av konvolutter med diverse krav i, tømte han den og kastet innholdet. På et tidspunkt hadde han ikke fast bolig. 

Til slutt var det en politimann utenom det vanlige som tok seg tid til å spørre om det var noe han kunne hjelpe med. 

AVHENGIG AV PENGER 

Han vokste opp på Vestlandet med foreldre og søsken. En lykkelig familie, som han selv sier. Som mange andre drømte han om å bli fotballstjerne. Det slo ikke til, men han ble til gjengjeld det han kaller avhengig av penger. Hemmelige besøk i bestefars lommebok skaffet ham tilgang til det han følte han behøvde. 

Jeg trengte å ha de riktige tingene. Sko. Klær. Dessuten var jeg var generøs med bestefars penger

Arman Vestad

– Jeg trengte å ha de riktige tingene. Sko. Klær. Dessuten var jeg var generøs med bestefars penger. 

Senere, som dørvakt for utesteder, møtte han folk med tilgang på «lette penger».  Han begynte å lage flytende GHB, men endte som avhengig av stoffet han skulle selge. Han skaffet steroider til kroppsbyggere i tillegg til at han skaffet og solgte våpen. 

Politimannen som lurte på hva han kunne gjøre, ble et vendepunkt for meg, men det tok år å komme ut

Arman Vestad

– Politimannen som lurte på hva han kunne gjøre, ble et vendepunkt for meg, men det tok år å komme ut. 

SPØR I TIDE 

Han tok utdanning og fikk til slutt, mot alle odds, jobb som rådgiver i NAV. 

Min hemmelighet var at jeg delte av min egen erfaring som gjeldsoffer

Arman Vestad

– Min hemmelighet var at jeg delte av min egen erfaring. Jeg kurset hundrevis av kolleger og var i NAV i 16 år. 

Vestad er opptatt av at mange kunne vært hjulpet om de bare hadde turt å spørre om hjelp i tide. 

– Det er viktig å ikke tenke for mye på akkurat hvem man ber om hjelp og råd. Min erfaring er at folk ofte vil hjelpe. 

Både gjeldsofrene og rådgivere synes ifølge Vestad at det er ubehagelig å snakke om privatøkonomiske problemer. Det gjelder ikke minst bankrådgiverne. Han kaller privatøkonomiske problemer for «det siste temaet vi ikke kan snakke åpent om». 

– Det så lett å skyve det bort. Bankene skal jo selge.  

Lyspunktet er likevel fokuset på bærekraftig utlånspolicy. 

Han mener i tillegg at problematikk knyttet til uhåndterlig gjeld, skakkjørt privatøkonomi og koblingen til psykisk uhelse må inn i Finansnæringens autoriseringsordning, slik at de som har direkte kontakt med kundene kan stille riktige spørsmål og eventuelt bidra til at kunden kan få hjelp av eksperter.  

Det kan bli en ubehagelig samtale dersom du et par år senere får kontakt med en kunde du ga alt for mye lån for to år siden, avslutter Vestad.