STORE SVIGNINGER: – Usikkerheten er større enn normalt. Vi må være forberedt på svigninger i finansmarkedet, også i tiden som kommer, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache. (Foto: Nils S. Aasheim, Norges Bank).

Full beredskap i Norges Bank 

Aksjekursen har falt kraftig, fryktindeksen VIX har steget til nye høyder, oljeprisen har falt og kronen er svekket. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har ikke akkurat hatt en rolig dag på jobben den siste tiden. Nå er det full beredskap i Norges Bank.

Sentralbanksjefen var invitert til Finansnæringens dag tirsdag der temaet var: Norge alene i verden. Sjelden har et tema vært mer aktuelt enn i dag. Men selv om bakteppet var bekmørkt, så kunne Wolden Bache berolige alle fremmøtte med at Norges Bank har full beredskap og følger markedsutviklingen tett, slik de alltid gjør.  

Utviklingen den siste tiden, med en kraftig økning av tollsatsene på import til USA, har satt rammene for global handel i spill. Nå trer de nye tollsatsene fra president Trump i kraft. Det gir store svingninger i finansmarkedet og stor usikkerhet om hva som skjer videre med verdensøkonomien. 

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

-I denne situasjonen er våre viktigste oppgaver å opprettholde en stabil pengeverdi, fremme stabilitet i det finansielle systemet, samt opprettholde et effektivt og sikkert betalingssystem. Utviklingen de siste dagene påvirker alle ansvarsområder i Norges bank, sa Ida Wolden Backe til en ytterst lydhør forsamling.  

HØY PRISVEKST 

-Etter prisveksten skjøt fart for tre år siden, hevet både vi og andre sentralbanker renten mye og raskt. Etter hvert som prisveksten har kommet ned, har sentralbankene hos våre viktigste handelspartnere redusert styringsrenten i flere omganger. Her hjemme har vi hatt en styringsrente 4,5 prosent siden desember 2023. Riktignok har prisveksten kommet mye ned, men den siste tiden ser vi at prisveksten igjen øker. I februar var konsumprisindeksen 3,6 prosent. Noe av oppgangen skyldes høyere råvarepriser på mat, men prisveksten har også økt på andre varer og tjenester. Samtidig har lønnsveksten steget mye de senere årene. Høyere lønnsvekst bidrar til høyere kostnader i bedriftene som igjen kan bidra til å holde prisveksten oppe fremover, påpekte hun. 

Den siste tiden ser vi at prisveksten igjen øker. 

Ida wolden backe, norges bank

Sentralbanksjefen advarte mot å sette ned renten for tidlig. Da vil prisene stige raskt. Samtidig var hun tydelig på at Norges Bank ikke ønsker å bremse økonomien mer enn nødvendig for å få ned prisveksten. Det går tross alt riktig vei. Økonomien har kjølt seg ned de siste årene. Arbeidsledigheten har økt noe fra bunnen i 2022, men i det siste har ledigheten avtatt og flere har kommet i jobb.  

-Prognosene våre fra mars indikerer at styringsrenten kan bli satt ned i løpet av året. Går det slik vi nå ser for oss, vil vi få prisveksten tilbake til målet uten en stor oppgang i ledigheten. Prognosene indikerer at prisveksten etter hvert avtar og kommer ned mot 2 prosent ved utgangen av 2028. Arbeidsledigheten vil trolig øke litt, om lag til nivået i perioden før pandemien, forklarte Wolden Bache. 

SATSER PÅ TOLL 

I dag, 9. april, starter de nye tollstatsene på alle varer som importeres til USA. Det vil innebære at USA vender tilbake til et effektivt importvern som er høyere enn under den proteksjonistiske perioden på 1930-tallet. Også import av varer fra Norge er ilagt høyere toll.  Flere land har allerede innført eller varslet mottiltak, deriblant EU. 

I dag vet vi ikke om tiltakene blir stående. 

ida wolden bache, norges bank

-Dette gir en betydelig usikkerhet om hvordan det fremtidige handelsregimet vil se ut. I dag vet vi ikke om tiltakene blir stående. Det vi vet fra historien og økonomisk forskning er at økte handelshindringer kan dempe den økonomiske aktiviteten globalt. Usikkerheten om fremtidige tollsatser kan i seg selv føre til at bedrifter utsetter investeringer. Over tid kan mindre handel gi mindre effektive produksjonskjeder, mindre teknologioverføring og lavere produktivitet, påpekte sentralbanksjefen. 

SYSSELSETTING VIKTIGST 

Norges Banks mandat er å legge stor vekt på å holde sysselsettingen oppe. Men dersom den økonomiske aktiviteten svekkes og prisveksten øker, kan sentralbanken få krevende utfordringer i pengepolitikken. Da må de balansere hensynet til å få prisveksten tilbake til målet på 2 prosent mot hensynet til at flest mulig skal ha en jobb. Men dersom inflasjonen blir høy, er riset bak speilet høyere rente.  

-Lav og stabil inflasjon skaper forutsigbarhet for bedrifter og husholdninger og er viktig for at økonomien skal fungere godt. Når det er tillit til inflasjonsmålet, blir kostnadene ved å få prisveksten ned mindre, og vi er bedre rustet til å møte forstyrrelser og perioder med uro, sa sentralbanksjefen. 

BANKENE GODT RUSTET 

Det store spørsmålet er jo hvordan norske banker er rustet til å håndtere markedsuro og tilbakeslag. De siste årene har bankene levert meget gode resultater og styrket sin soliditet gjennom nye krav til kapitaldekning. Etter finanskrisen i 2008 har nye reguleringer bidratt til at bankene har klart seg godt gjennom de siste turbulente årene.  

NYTT OPPGJØRSSYSTEM: – Nytt oppgjørssystem vil ta tid og kreve innsats fra både oss i Norges Bank og dere i finansnæringen. Det innebærer imidlertid ikke at andre oppgaver i utviklingen av betalingssystemet settes på vent. (Foto: Nils Stian Aasheim, Norges Bank)

-Norske banker er godt rustet til å håndtere markedsuro og tilbakeslag. Lønnsom og effektiv drift med god risikostyring bidrar til det. Men også regulering, ikke minst gjennom krav til kapitaldekning, likviditet og ansvarlig utlånspraksis, har vært nødvendig. Mange av dagens reguleringer kom på plass i kjølvannet av den globale finanskrisen i 2008. De har bidratt til at finanssystemet har klart seg godt gjennom de siste turbulente årene. 

Men nå er pendelen i ferd med å snu. I flere land er det økt press på å lempe på et komplekst og omfattende regelverk. Ida Wolden Bache viser til at harmonisering av regler kan bidra til likere konkurransevilkår på tvers av land. Samtidig må forenkling og harmonisering ikke begrense oppbygging av risiko og bevaring av motstandskraften i det finansielle systemet. 

BEREDSKAPET MÅ STYRKES 

En arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet har nylig lagt frem en rapport med 18 anbefalte tiltak for å styrke beredskapen i det norske betalingssystemet. Flere av tiltakene er også anbefalt av det regjeringsoppnevnte Betalingsutvalget. 

-Nå ligger det mange gode forslag på bordet. Men beredskapen er ikke styrket før tiltakene er gjennomført. I Norges Bank er vi blant annet i gang med å etablere en uavhengig beredskapsløsning for oppgjørssystemet. Det er avgjørende at også finansnæringen selv følger opp. Forbedret beredskap for betaling på utsalgssteder gjennom å utvide reserveløsningen for BankAxept og etablering av uavhengige reserveløsninger for grunnleggende banktjenester er grep som vil kunne ha stor effekt på samlet beredskap. Og gjennom godt samarbeid kan det etableres raskt, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache. 

Ha flere alternative betalingsmåter tilgjengelig

ida wolden bache, norges bank

Hun presiserer at behovet for styrket beredskap gjelder også hver enkelt. Alle bør sørge for å ha flere alternative betalingsmåter tilgjengelig, som flere betalingskort, konto i flere banker og kontanter. Det gjør både hver enkelt av oss og betalingssystemet mindre sårbart.