VURDERER KLAGE: – Det er ikke alt vi er enige med tilsynet i, så vi vurderer nå om vi skal klage eller ikke, sier konsernsjef Klara-Lise Aasen i SpareBank 1 Østlandet. (Foto: Sjur Anda)

Får 30 millioner i hvitvaskingsgebyr

SpareBank 1 Østlandet har fått 30 millioner i gebyr fra Finanstilsynet for manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Banken vurderer å klage på avgjørelsen.

– Vi synes det er en kjedelig sak og tar den på største alvor. Det er ikke alt vi er enige med tilsynet i, så vi vurderer nå om vi skal klage eller ikke. Samtidig er det trist at det har tatt så lang tid fra de gjorde tilsyn til den endelige rapporten var ferdig, sier Klara-Lise Aasen, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet til Finansfokus.

Det tok nesten to år fra tilsynet var på besøk på Hamar til banken fikk en foreløpig rapport. Etter banken leverte inn sine synspunkter, tok det ytterligere ni måneder før den endelige rapporten forelå.

– Det er også trist at de opprettholder boten. Vi skal, sammen med styret, vurdere hva vi gjør videre, sier konsernsjefen, og understreker at det har skjedd mye på AML-området side 2022.

– Vi har økt bemanningen og jobbet hardt for å forbedre oss, sier Aasen.

TOK LANG TID

Finanstilsynet gjennomførte i 2022 stedlig tilsyn i SpareBank 1 Østlandet, hvor formålet var å kontrollere foretakets etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Nå, over to år senere, foreligger den endelige tilsynsrapporten. Der peker Finanstilsynet på at banken på dette tilsynstidspunktet hadde mangler i etterlevelsen av grunnleggende krav i hvitvaskingsregelverket. På bakgrunn har Finanstilsynet fattet vedtak om å ilegge banken overtredelsesgebyr etter hvitvaskingsloven på 30 millioner kroner.

Les hele tilsynsrapporten

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

KJEDELIG FOR ALLE

Hovedtillitsvalgt Sjur Smedstad i SpareBank 1 Østlandet synes det er kjedelig at Finanstilsynet har avdekket mangelfull etterlevelse av hvitvaskingsregelverket, men tar deres funn og gebyret på 30 millioner til etterretning.

FORSTÅR REAKSJONEN: – Jeg forstår at folk reagerer når Finanstilsynet gir et gebyr i denne størrelsesorden til en bank, sier hovedtillitsvalgt Sjur Smedstad. (Foto: Sverre Jarild)

– Finanstilsynets tilsynet ble foretatt i august og september 2022 og de kritikkverdige forholdene som ble avdekket i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket stammer fra tidlig 2022. I dag er det langt flere som har AML som sin arbeidsoppgave.

– Jeg tror ikke denne rapporten vil skade vårt omdømme, men jeg forstår at folk reagerer når Finanstilsynet gir et gebyr i denne størrelsesorden til en bank. Jeg kan forsikre at våre ansatte hele tiden gjør sitt aller ytterste for å følge alle lover og regler til punkt og prikke. Slik vil det være også i fortsettelsen, sier Sjur Smedstad, hovedtillitsvalgt i SpareBank 1 Østlandet.

UENIGE MED TILSYNET 

Kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson i SpareBank 1 Østlandet ble litt overrasket da Finanstilsynet i sin rapport kom med flere påstander som banken ikke kjente seg igjen i. Hva de er uenige med Finanstilsynet om, vil han ikke kommentere nærmere.  

-I tilsynsrapporten skriver Finanstilsynet at dere på tilsynstidspunktet ikke hadde tilstrekkelig med ressurser til å etterleve hvitvaskingsregelverket på en betryggende måte. Er dere enige i den vurderingen? 

-Generelt er det flere ting vi er uenige med tilsynet i, men detaljer rundt det holder vi mellom tilsynet og oss, skriver kommunikasjonssjef Mickelson i en e-post til Finansfokus. 

-Hvor mange ansatte hadde banken på AML-området da tilsynet ble gjennomført og hvor mange ansatte har banken på dette området i dag? 

-Hvor mange som konkret arbeidet med området på tilsynstidspunktet er vanskelig å gjengi eksakt, da det var mer desentralisert. Nå har vi opprettet en egen divisjon for økonomisk kriminalitet for ytterligere å styrke bankens innsats på dette området. Bare i denne divisjonen arbeider det i dag rundt 40 personer. I tillegg har vi en rekke medarbeidere i kundedivisjonene som har antihvitvaskarbeid som en viktig del av sine oppgaver.  

-Finanstilsynet kritiserte dere også for manglende opplæring av ansatte på AML-området på kontrolltidspunktet. Hvilken kommentar har dere til denne kritikken? 

-Generelt er det flere ting vi er uenige med tilsynet i, men detaljer rundt det holder vi mellom tilsynet og oss. 

-Dere vurderer å klage på gebyret dere har fått. Hvorfor? 

-Vi har gitt våre innspill til flere punkter i den foreløpige rapporten til Finanstilsynet rundt faktagrunnlag og lovforståelse. Basert på den endelige rapporten ser vi imidlertid at det fortsatt er ulike oppfatninger rundt en del av punktene. Vi vurderer derfor å klage inn vedtaket til Finanstilsynsklagenemnda. Den endelige beslutningen om en eventuell klage vil tas av bankens styre, skriver kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson i SpareBank 1 Østlandet.