EKSTRA STOLT: – Det gjør meg ekstra stolt å ha blitt målt mot de beste kandidatene og til slutt blitt funnet som den rette for banken. Det viser hvordan det er mulig å gå gradene, basert på bankens behov. (Foto: Carina Johansen)

Konfirmanten som gikk til topps

I 2001 ble Inge Reinertsen ansatt som regionbanksjef for SR-Bank på Haugalandet. Dette var det året han fylte 30, og gamlegutta på kontoret ga ham raskt navnet «Konfirmanten». Nå har han tatt over sjefsstolen i SpareBank 1 Sør-Norge.  

STAVANGER: – De kaller meg konfirmanten ennå, ler han, og fortsetter: – Nå er det bare et kompliment. 

Jobben på Haugalandet beskriver han som en stor lederutfordring for en ung mann.  

– Jeg skjønte fort at hvis jeg jobber godt sammen med de tillitsvalgte, så kunne vi få til mye sammen, sier Reinertsen, og fremhever Sally Lund-Andersen som en tillitsvalgt han har jobbet tett med.  

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

– Det var kun to damer som gjorde meg bekymret, hvis de kom og sa «vi må snakke sammen». Det var kona og det var Sally.  

Nå, 23 år senere, vil han få god anledning til å fortsette det gode samarbeidet med Lund-Andersen, som nå er konsernhovedtillitsvalgt i SpareBank 1 Sør-Norge. Samme dag som intervjuet ble gjort, startet dagen med en frisk bankprat med Sally på morgenferjen mellom Arsvågen og Mortavika. En liten digresjon er at han var konsernsjef i SR-Bank om lag et kvarter, før banken fusjonerte og ble til SpareBank 1 Sør-Norge (SSN).  

TETT DIALOG: – Jeg er glad vi har en styringsstruktur, der tett dialog er viktig, sier konsernsjef Inge Reinertsen. (Foto: Carina Johansen)

– Vi jobbet godt sammen da og har god gjensidig tillit. Dette vil vi ha godt utbytte av også i tiden fremover. Det var ikke alltid vi var enige, men på denne måten fikk de tillitsvalgte vite hvordan jeg tenkte. Det gjorde også at ni av ti som var misfornøyde, heller gikk til de tillitsvalgte enn til meg, ler Reinertsen, som understreker at banken har en kultur med gjensidig forståelse og tillit.  

– Jeg er glad vi har en styringsstruktur, der tett dialog er viktig.  

BLANDE SEG I ALT? 

Vi er i et lite møterom i Finansparken i Stavanger. Et steinkast unna konserthuset og Gamle Stavanger. Audiensen skal vare maks en time. Det var noe om resultatpresentasjon etterpå. Vi skal i alle fall prøve å holde oss til oppmålt tid.  

Jeg er den første i denne rollen som kommer innenfra.

inge reinertsen, sparebank 1 sør-norge

– Hva blir den største forskjellen når du går fra nest øverst til øverst? 

– Som konsernsjef favner du endre bredere. Før kunne jeg blandet meg inn i alt. Nå er oppgaven å favne videre og ha oversikt. Det er mange interessenter som vil ha en bit av en konsernsjef, og jeg skal representere banken på veldig mange arenaer. Jeg kjenner organisasjonen godt, i alle fall gamle SR-Bank. Jeg er den den første i denne rollen som kommer innenfra. Det gjør meg ekstra stolt, å ha blitt målt mot de beste kandidatene og til slutt blitt funnet som den rette for banken. Dette er en eksponent for hvordan det er mulig å gå gradene og få muligheter, basert på bankes behov.  

Fremover skal han jobbe tett med de nærmeste medarbeiderne, samtidig som han skal være mer synlig i organisasjonen. Mye tid brukes på å bli bedre kjent med ansatte og kunder.  

– Jeg har vært CFO i 14 år og kjenner mange, både kunder, investorer og alliansepartnere.  

ENDELIG FØRSTEPLASS 

Det er ingen hemmelighet at Inge også var kandidat til toppjobben da Benedicte Schilbred Fasmer ble ansatt for fire år siden. At han ikke fikk den da, ga ingen sure miner.  

FIRE ÅR: – Jeg hadde fire kjekke og fine år med Benedicte. Vi utfylte hverandre godt, sider Inge Reinertsen. (Arkivfoto: Marie von Krogh)

– Styret har bare én oppgave, å finne den beste konsernsjefen. Jeg hadde fire kjekke og fine år med Benedicte. Vi utfylte hverandre godt. Når du ikke når helt opp, må du nullstille. Dette er et lagspill. Det nytter ikke å bli sur og innesluttet og gi seg. Det er kjekt å skinne selv, men laget er størst.   

– Var du redd for å havne på andreplass denne gangen også? 

– Det hadde jeg et avslappet forhold til. Mitt motto er at du skal få en jobb fordi du er den rette for den. Ting som kreves kan variere over tid. Ofte er det mange medarbeidere som stikker hodet frem og er klare for å ta en utfordring, og som blir skuffet når andre blir valgt. Det må du ha styrke og selvtillit til å tåle.  

BEINHARD KONKURRANSE 

I begynnelsen av oktober sto det klart at fusjonen mellom Sparebanken Vest og Sparebanken Sør skulle få navnet Sparebanken Norge (SPN). De vil da også gå forbi Sør-Norge i forvaltningskapital.  Litt irriterende for Sparebank 1 Sør-Norge? Jeg ville i alle fall vært irritert.  

– Nei, vi har tankene på vårt eget prosjekt. Dette er konkurrenter vi kjenner godt fra før, og vi skal jobbe hardt for å vinne konkurransen om kundenes tillit. Konkurranse gjør næringen bedre. I det lange løp blir konkurransen snarere mot de store nasjonale og nordiske bankene. Vi skal være en eksponent for en sterk bank med hovedkontor utenfor Oslo, både på person- og bedriftsmarkedet. Norge trenger sterke banker i distriktene, banker som er tett på kundene.  

Bankene måles på hvor mye egenkapitalavkastning de klarer å levere.  

FEM ÅR UTEN: – Vi har en størrelse der vi utmerket kan fortsette fem år til uten strukturelle endringer, og fremdeles være den ledende sparebanken, sier Inge Reinertsen, konsernsjef i SpareBank1 Sør-Norge. (Foto: Carina Johansen)

– Fusjonen skal bidra til at vi løfter oss et steg. Nå skal vi gå fra tegnebrett til gjennomføring. Vi skal bruke de flinke folkene på en enda bedre og mer effektiv måte. Fusjonen må få tid til å virke, men vi skal levere finansielle prestasjoner i toppen i Norden, sier Reinertsen, som sammenligner fusjonen med en pitstop i formel 1.  

– Du må inn i depotet og gjøre en del endringer i bilen. Det går ikke nødvendigvis fortere i det du gjør fusjonen, men nedi veien vil du kjøre enda fortere og bedre. Å lykkes krever kløkt og stayerevne. Det er ingen patenter og hemmelig oppskrifter som avgjør hvordan resultatet blir, det handler om kultur og flinke folk.  

FORVENTER FLERE FUSJONER 

Fusjoner er det store buzzordet i sparebanksektoren. Reinertsen forventer fortsatt strukturendringer.  

– De underliggende driverne, med reguleringer og krav til teknologi og kompetanse ligger som en pådriver for ytterligere konsolidering. Hvem som finner sammen med hvem er vanskelig å spå. Diskusjonene går i ledelse og styrerom rundt om i hele landet, sier Reinertsen. For egen del har han is i magen.  

– Vi har en størrelse der vi utmerket kan fortsette fem år til uten strukturelle endringer, og fremdeles være den ledende sparebanken. Samtidig er vi bare en kaffekopp unna til dem som vil snakke med oss. Jeg tror vi står sterkere sammen, det er den naturlige utviklingen.  

KONTINUITET I KULTUREN 

Da Reinertsen ble ansatt, var dette til stor glede blant de ansatte.  

– Vi er veldig fornøyde, han er klar for å bli toppsjef. Inge Reinertsen har de egenskapene som vi mener er viktige, han vil med sin klokskap, kunnskap og evne til å skape entusiasme og energi være den rette konsernsjefen for den nye banken, og det vi står overfor fremover, sa konsernhovedtillitsvalgt Sally Lund-Andersen da.  

Internt var det mange som ønsket at han skulle ta over roret.  

– Han har en god standing, både eksternt og internt. Det er bra vi har sterke interne kandidater. Vi har jobbet bevist med etterfølgerplaner i flere år på ledernivå, og da er det ekstra hyggelig at vi for første gang fant en konsernsjef fra egne rekker.  

Og nettopp kontinuitet er noe Reinertsen selv fremhever.  

Jeg tilfører kontinuitet i kulturen

inge reinertsen, sparebank 1 sør-øst norge

– Hvem som er konsernsjef endrer ikke noe over natten. Jeg tilfører kontinuitet i kulturen, samtidig skal vi fornye oss. Vi skal gjøre grep tidlig nok, slik at vi hele tiden er relevante for kundene.  

TRIVES PÅ VANNET 

Nei, Reinertsen er ingen Jesus som kan gå på vannet. Derimot trives han godt på vannet i kajakken.  

– En stille morgen, der vannet ligger stille på Førresfjorden, og jeg glir frem i kajakken, da lader jeg batteriene. Det er som yoga på vannet, og stimulerer meg både mentalt og fysisk.  

Sosiale medier holder han seg stort sett unna.  

I FORM: Den nye konsernsjefen i SpareBank 1 Sør-Norge liker å holde seg i form, med langrenn, løping og trening. (Foto: Carina Johansen)

– Jeg er mer aktiv på Strava, ler han. For han liker å holde seg i form, med langrenn, løping og trening. I det siste har jeg i og for seg blitt mer aktiv på LinkedIn, det handler om at jeg skal kommunisere litt annerledes og aktivt som toppsjef.  

Inges bankkarriere startet tidlig. Som 12-13-åring jobbet han som postbud etter skoletid i Flekkefjord sparebank.  

– Jeg tok meg også av blomsterbedet og parken utenfor banken. Der fikk jeg min første kundekontakt, da jeg passet på å ta en hyggelig prat med alle de gamle damene som gikk forbi, ler Reinertsen.