Finner falske dokumenter med ny teknologi
FDS. Nok en forkortelse, som ikke sier noe før du vet hva bokstavene står for. Fraud Detection System sier mer om hva det er. Gjensidige har fått et system som går gjennom og analyserer dokumenter og bilder på jakt etter manipulering.
– Det har blitt fryktelig enkelt å endre bilder og dokumenter nå, sier Vera Sønsthagen, leder for utredning hos Gjensidige i Norge.
Hun ser at antall saker med forsikringssvindel øker og at beløpene er høyere enn før.
– Dette er en trend som fortsetter fra 2023 og det er mer enn noensinne nå.
Tall fra Finans Norge støtter denne påstanden. For første halvår 2022 ble det 446 svindelsaker innen skadeforsikring. I år er tallet økt til 692. Det er en økning på over 50 prosent.
– Selv om vi kanskje har blitt flinkere til å avdekke svindel, tror jeg også at det er flere som prøver seg, sier Sønsthagen.
DOKUMENTFORFALSKNING
På reise og innbo ser Gjensidige at mange er kreative når de leverer inn bilder og dokumenter.
– Vi ser egentlig alt. Fra kvitteringer som er forfalsket fra bunn, kanskje laget i Word til elektroniske kvitteringer der kunden har endret beløpet fra fem til 25 000. Det finnes også tjenester på internett der du kan laste ned falske dokumenter, skreddersydd til ditt svindelbehov. Alt fra legejournaler til reisekvitteringer og lønnslipper kan manipuleres, sier Sønsthagen.
– Det er stor forskjell på pris på småelektronikk. Du kan få en TV til 5000 men den kan like gjerne koste 25 000. Min hypotese er at den digitale kompetansen øker hos unge og det er enkelt å gjøre disse endringene. Når det er enkelt er det lettere at det brister også i moralen.
MASSIV KONTROLL
Gjensidige får tusenvis at dokumenter i skadesaker. Med FDS har det blitt mulig å gå gjennom svært store mengder data.
– Før var vi avhengige av øyne på dokumenter som skulle kontrolleres. Nå går vi maskinelt gjennom svært mange dokumenter. Det hjelper oss å avdekke mer. FDS deler dokumentene inn i grønne, blå og rød. De rød er det nesten helt sikkert noe galt med, mens de blå er ting vi bør se litt ekstra på, sier Sønsthagen.
FDS er utviklet av Detect System i Danmark. Systemet sjekker svært mange ulike parametere når det plukker ut et dokument som sannsynligvis har blitt forfalsket.
– Vi har fremdeles en manuell kontroll på det systemet plukker ut for å verifisere.
MISTER FORSIKRINGENE
– Hvordan reagerer folk når de blir konfrontert med svindel?
– Det er veldig forskjellig. Noen legger seg flate og erkjenner, andre tviholder forklaringen og kan ikke forstå hvordan dette har skjedd, sier Sønsthagen.
Faktum er at svindel får store konsekvenser for kunden hvis den oppdages. Hele erstatningen bortfaller.
Hovedregelen er at vi politianmelder svindel
vera sønsthagen, gjensidige
– Hvis du legger på 2000 kroner på en jakke i en koffert mister du ikke bare de 2000 kroner. Du får ingen erstatning i det hele tatt. I tillegg sier vi opp kundeforholdet med to ukers frist. Hovedregelen er også at vi politianmelder svindel. Det er ekstra alvorlig hvis kunden har bedrevet dokumentforfalskning. Da har du overtrådt en grense. Å anmelde og fortelle om konsekvensene vil være preventivt, sier svindelsjefen, som ikke tror folk er klar over hva de risikerer hvis de blir tatt.
– Dette tror jeg særlig gjelder de unge.
TENKE SOM EN SVINDLER
Som svindeljeger må du tenke som en svindler.
– Vi må ha antennene ute og se hvordan teknologi og lignende utvikler seg. Dette er en kontinuerlig prosess, sier Sønsthagen, som får stadig flere kolleger.
– Vi har bemannet opp og videreutviklet datasystemene. Det er også utlyst nye stillinger på utredning. Det er i hovedsak folk med politibakgrunn som har disse jobbene. Det er god gammeldags etterforskning som gjelder. Det handler i stor grad om å prate med folk, sier Sønsthagen, som selv også har bakgrunn fra politiet.
– Men det er lenge siden, ler hun.