Frykter flere aksjesparebanker
Sparebankansatte i distriktene kan gå mer usikre tider i møte. Hovedtillitsvalgt Stig Standal Taule i Sparebanken Vest frykter både nedbemanninger og kontornedleggelser, hvis det blir enklere å bli aksjesparebank.
BERGEN: Sparebankutvalgets innstilling om sparebankenes kapitalstruktur ble offentliggjort 15. november og fikk mange lovord, men få kritiske merknader. Men nå begynner det å murre litt blant tillitsvalgte i sparebankene. Hovedtillitsvalgt Stig Standal Taule er en av dem som kritiske til flere av konklusjonene fra utvalget.
MINDRE MEDVIRKNING
– Min bekymring går først og fremst på at hvis det blir lettere å konvertere til aksjesparebank, så vil dagens oppkjøpsvern forsvinne. Dette vil fort føre til et press fra egenkapitalbeviseierne om å få stemmerett i generalforsamlingene tilsvarende eierandelen. Dersom ansattes deltakelse i generalforsamlingen forsvinner, frykter jeg at fusjonene i større grad blir oppkjøp, uten at det tas hensyn til de ansatte i den oppkjøpte banken. Det kan fort føre til både nedbemanninger og kontornedleggelser. Vi har sett i de sparebank fusjonene som har vært frem til nå, at fusjonsavtalene er laget slik at de ansatte i stort ønsker fusjonen velkommen, sier Taule.
Å bli aksjesparebank mener han altså ikke er en fordel for de ansatte på lang sikt, selv om DNB og andre aksjebanker vil arbeide nettopp for det, ifølge Dagens Næringsliv.
Han synes Sparebankutvalget burde sett mer på konsekvenser av sine forslag, slik at ikke sparebankene i distriktet blir utarmet. Slik forslagene nå er utformet, kan det bety tap av arbeidsplasser i små og mellomstore sparebanker i distriktene.
IKKE KUNDEUTBYTTE?
Et annet forslag som Standal Taule har liten sans for, er å fjerne bankenes muligheter til å dele ut kundeutbytte. Sparebanken Vest er en av ni banker som deler ut kundeutbytte i tillegg til å dele ut gaver til allmennyttige formål.
Vi kjemper for at vi fortsatt skal kunne betale ut kundeutbytte.
stig standal taule, sparebanken vest
– Sparebanken Vest er delvis eid av samfunnet. Derfor har vi i over 200 år gitt tilbake store deler av overskuddet vårt som samfunnsutbytte til lag og organisasjoner. Overskuddene i sparebankene er skapt av kundene. Derfor har vi de siste fem årene også delt ut kundeutbytte til kunder med lån og sparepenger hos oss. Kundeutbytte pleier å være kjærkomment for folk – særlig nå i dyrtiden. Sparebanken Vest kjemper for at vi fortsatt skal kunne betale ut kundeutbytte, sier hovedtillitsvalgt Stig Standal Taule.
Nå er Sparebankutvalgets innstilling sendt ut på høring med frist 3. februar. Så gjenstår det å se om Sparebankforeningen kan bli enige om et felles høringssvar.
Les mer:
Beholder sparebankenes eierstruktur