KVALIFIKASJONER, IKKE SYMPATI: – Det var veldig viktig for meg at de ikke skulle ansette meg av sympati, men fordi jeg var den best kvalifiserte, sier Elin Schjelderup

Fra psykisk sykmeldt til lojal ambassadør

Gjensidige valgte å ansette Elin tross helseutfordringer. Tilliten har gitt henne en sterk indre motivasjon til å gi verdi tilbake i retur. – Et menneske med relativt alvorlige psykiske helseskader kan bli bedriftens mest lojale ambassadør, sier hun.

– Jeg var i ferd med å ende opp varig ufør, som mange med kompleks PTSD gjør. Det var skrekken min. Jeg ville ha visnet bort, sier Elin Schjelderup.

Hun var bestemt på å gi alt for å kapre drømmejobben i Gjensidige. Elin overbeviste med kompetanse og erfaring, og kom helt til siste runde i søkerprosessen. Gjensidige var så godt som klare til å signere avtale da hun valgte å ta en prat med sin fremtidige arbeidsgiver:

– Jeg sa at jeg har noe jeg må være ærlig om, og det er at jeg har vært vekselsvis helt og delvis sykmeldt og har slitt med psykiske helseskader i flere år. Jeg fortalte litt om symptomene ved kompleks PTSD, og at de kom etter gjentatte overveldende traumer over tid. Samtidig som jeg var åpen, tenkte jeg inni meg at dette var risikabelt, og jeg regnet nesten med at jeg ville ryke ut. De så litt betenkte ut, men så fikk jeg ganske umiddelbar respons på at de satte pris på åpenheten min, og det at jeg var ærlig. Jeg ble veldig rørt og takknemlig da HR sa de ville satse på meg likevel.

Midt i en livskrise handler det mest om å føle seg sett, forstått, ønsket og støttet

Elin Schjelderup

I dag er Elin fagsjef for Search Marketing i Gjensidige, og en ivrig ambassadør for arbeidsgiveren sin. Hun glemmer aldri at de ga henne sjansen. 

– Om kandidaten viser at erfaringen og kompetansen er der, viljen er der, og dette er en person som fremstår sterkt motivert til å komme seg opp på bena igjen – da er jeg jo selv et levende bevis på at et menneske med relativt alvorlige psykiske helseskader kan være en bedrifts beste mulighet til å få sin mest lojale ambassadør.

– Du glemmer aldri hvem som virkelig så deg, og støttet deg opp igjen, da du lå helt nede på bakken. Jeg er evig takknemlig, det reddet indirekte livet mitt, sier hun. 

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

LEDERE ER AVGJØRENDE

Psykiske sykmeldinger er ofte langvarige. Og jo lenger sykmeldinger er, jo større er faren for å falle ut av arbeidslivet. God ivaretakelse av ansatte under livskriser er lønnsomt for den enkelte, for virksomheten og for samfunnet.

Elins erfaring er at lederne har mye å si for hvor stor aksept det faktisk er på arbeidsplassen rundt tema psykisk helse.

– Jeg har opplevd kontrasten mellom varme og empatiske lederkulturer som støtter åpenhet, og kjøligere og mer distanserte ledere som avfeier og avstenger all dialog om det som er vanskelig. Det er ikke så vanskelig å gjette seg til hvilke typer lederkulturer som vil få mest verdi ut av den ansatte både før, under og etter livskrisen.

Åpenheten Elin har vist omkring helseutfordringene sine er noe også kollegene i Gjensidige setter pris på. Sjefen hennes, Ane Frigstad, mener dette har hjulpet dem til å bli mer bevisste på hvordan de kan gjenkjenne tegn på psykiske plager og tilby støtte på en respektfull og hjelpsom måte.

– Elins åpenhet og mot har uten tvil berørt mange både i og utenfor Gjensidige, og bidratt til et tryggere miljø hvor vi føler oss mer komfortable med å være åpne om psykisk helse. Det er ikke alltid så mye som skal til, et smil og en hyggelig kommentar fra en kollega kan bidra veldig positivt om man har en dårlig dag, sier Frigstad i en e-post til Finansfokus.

STERK ØKNING: Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt lenge. I andre kvartal 2024 utgjorde disse diagnosene utgjorde over 2,2 millioner tapte dagsverk, og tilsvarer over en fjerdedel av alle sykefraværsdagene i norsk arbeidsliv. Kilde: Nav

VÅG Å SPØRRE

Elins råd på hvordan vi skal se om noen rundt oss sliter, er å følge litt med på endringen fra normaladferden. Om du merker at kollegaen din ikke lenger er helt «seg selv», kan det være lurt å komme rolig bort alene, og bare høre om det er noe som ikke er så bra for tiden. For det går an å spørre uten å grave:

– Det er en balansegang. Still åpne spørsmål og ha en lyttende tilnærming. Tål stille pauser. Midt i en livskrise handler det mest om å føle seg sett, forstått, ønsket og støttet – ikke bare som en ansatt, men som et medmenneske.

Selvisolasjon er gjerne det første som blir synlig. Og der det går så langt en ansatt blir psykisk sykmeldt, er det viktig at isolasjonen ikke forsterkes. Kontakt med arbeidsplassen er en viktig “livslinje” for den som sitter hjemme.

– At leder er tett på er helt avgjørende. Men tilpass kommunikasjonen etter hva den sykmeldte takler i situasjonen. En medarbeider med sterk angst og depresjon tør neppe å møte opp fysisk. De tar kanskje heller ikke telefonen. Selv turte jeg knapt å gå ut av huset, og turte ikke å åpne PC’en og sjekke mailen min engang. Men SMS fungerte. Korte meldinger for å høre om hvordan det går, og at man er savnet og velkommen tilbake på kontoret når man er klar for det. Sånne små kontakter fra nettverket betyr mye i en ensom og sårbar situasjon, sier Elin.

STERK ØKNING: De tyngste psykiske sykdommene har holdt seg ganske stabile, mens plager eller lettere psykiske lidelser har hatt en voldsom økning. Tallene omfatter alle bransjer. Kilde: NAV

JOBB SOM “MEDISIN”

Finansforbundets undersøkelse viste at 55 prosent av dem som sliter psykisk, har hatt ønske om tilrettelegging på arbeidsplassen. 39 prosent av disse har ikke fått noe tilbud. Arbeidsgiverne har et klart ansvar for å tilrettelegge. Elin synes også det å delta ofte er en bedre medisin enn isolasjon.

– Jeg er veldig for gradert sykmelding. Særlig med en psykisk sykmelding er det bedre å være litt til stede enn å være helt borte. Hardt press og høye forventninger går ikke akkurat der og da. Men det betyr mye om du opplever at ledere inviterer deg til kontoret, om så bare for en lunsj eller kaffeprat, og at du får jobbe med noen enklere oppgaver uten deadlines til du er bedre.

FAKTABOKS:

  • Da NAV publiserte statistikk for sykefraværet per andre kvartal 2024 tidligere i høst, var det totale sykefraværet på 7,1 prosent, opp fra 6,4 prosent fra kvartalet før. 
  • Sykefraværet økte mest i aldersgruppen 25-39 år. Psykiske lidelser utgjorde 34 prosent av denne aldersgruppens sykefravær.
  • Kvinner mellom 30 og 34 år hadde det høyeste sykefraværet, på 9,1 prosent.
  • Psykiske lidelser utgjorde 30 prosent av sykefraværet til kvinner og 24 prosent av sykefraværet til menn.
  • STAMI-undersøkelsen viser at 29 prosent innen bank, finans og forsikring har psykiske plager. Av disse har elleve prosent arbeidsrelaterte plager. Bransjesnittet for arbeidsrelaterte psykiske plager er 19 prosent.
  • I undersøkelse fra Finansforbundet svarer 13,5 prosent av de spurte at de har hatt sykefravær siste år på grunn av egen psykisk helse. De yngste sliter mest.
  • 29 prosent av de spurte i Finansforbundets undersøkelse oppgir at jobben påvirker den psykiske helsen i stor eller veldig stor grad. Av disse oppgir 26 prosent at jobben påvirker positivt. 17 prosent påvirkes negativt, mens 56 prosent sier at dette varierer.

Kilder: NAV, STAMI-undersøkelsen og Finansforbundets medlemsundersøkelse