Vanlig med stressreaksjoner i omstillingsprosesser
Folk reagerer forskjellig på store omstillinger. Å risikere å miste jobben kan være en stor krise for mange. Disse tipsene fra psykologen kan hjelpe.
– Slike store overganger fører svært ofte til en stressreaksjon. Da er det lurt å tenke psykologisk førstehjelp. Snakk med noen! For mange av oss kan det være vanskelig. Stolthet og usikkerhet på hvordan dette blir mottatt står i veien. Mange vil likevel oppleve sosial støtte, som gjør prosessen lettere. Å bare prate med seg selv, og skjule det for omgivelsene vil ikke være bra, sier Rolv Mohn, organisasjonspsykolog, daglig leder og partner i Moment Consulting.
I slike faser kan noen også oppleve veldig kraftige stressreaksjoner, der de trekker seg tilbake på flere fronter.
– Ytre påførte stresshendelser kan gripe inn i hele ens liv, fra identitet og selvfølelse til økonomi. Da kan veien inn i en mer permanent stresspåført angstreaksjon være kort. Dette må du passe deg for. Kom deg ut, gå tur, treff folk og spis regelmessig. Bruk de tilbudene du får om støtte og rådgivning for å komme ut av denne situasjonen, sier Mohn.
For noen vil en slik prosess være en lykkelig situasjon
Mohn har lang erfaring i å støtte ved nedbemanninger og omstillingsprosesser. Det bør ikke være tilfeldig hvem du velger å prate med.
– Hvem rundt deg har evnen til å lytte og møte deg med litt varme, og som samtidig kan sette litt mot i deg? Kjenn etter hva du trenger nå. Trenger du et spark bak eller trenger du en skulder å gråte på, sier Mohn.
Aksepter endringene
Samtidig handler det om å akseptere endringen.
– Ok, så var ikke dette planen nå. Da må du ta innover deg at dette var kjipt og ikke noe du hadde regnet med. Samtidig må du akseptere at det er en realitet. Kanskje må du lage en ny fortelling om deg selv, hvem du er nå og hva du skal være fremover. Det må være en fortelling du står godt i overfor deg selv. Da er det lettere å ta denne fortellingen med ut i verden, sier Mohn, som råder folk til å se fremover, snarere enn bakover.
– Fortellingen du lager må ha noe stolt over seg og en viss fremdrift. Det handler om at du er på vei inn i noe og at dette er en fase som har noe interessant ved seg, som ofte gjør oss godt, forklarer psykologen.
For noen blir dette en mulighet til å gjøre noe helt annet.
– Mange gjør en dreining i arbeidslivet. Vi ser at flere søker seg over i helsesektoren, der det trengs varme hender. Jeg hadde nettopp kontakt med to karer som kom fra finans og kultur og nå jobber i hjemmesykepleie og sykehjem, og som finner en dyp glede i dette, sier psykologen.
Og nettopp dette med å finne mening er viktig.
– Vi ser at mange som går i tidligpensjon engasjerer seg i frivillighet og lignende og finner mening i det, sier Mohn.
Individuell påvirkning
Hvordan folk rammes av en nedbemanningsbeskjed vil variere mye. Er det en kjærkommen mulighet til endring eller slår det benene under planene for livet?
– For noen vil en slik prosess være en lykkelig situasjon. Er du attraktiv på arbeidsmarkedet og trenger en puff for å gjøre en endring, kan dette være den utløsende faktoren. For andre som er usikre på sine muligheter for ny jobb kan det bli en dyp krise. Hvor attraktiv du er på arbeidsmarkedet vil påvirke hvordan omstillingen rammer. Kanskje hadde du funnet din tygge havn, og må nå ut på ny seilas i utrygge farvann. Folk er skrudd ulikt sammen og møter slike endringer på veldig ulike måter.
Trygg prosess
Hvordan arbeidsgiver gjennomfører disse prosessene vil være svært viktig.
– Arbeidsgiver må ta regi, slik at prosessen blir effektivt gjennomført, samtidig som det tenkes på trygghet og kommunikasjon. De må ha mange tanker i hodet samtidig; hva er det beste for organisasjonen, hva er det beste for de som blir igjen og for de som må gå. Dette må planlegges godt, sier Mohn.
Samtidig må det også tas hensyn til lederne som skal utføre omstillingen.
– Hvordan blir de gjort i stand til å kjøre prosessen. Her vil nøkkelen være et godt samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og HR og HMS. God forankring gjør prosessen enklere for alle. Slike endringer er dramatiske, og ledelsen må tenke både korte og lange tanker. Korte; hvordan skal vi gjennomføre dette, hvem blir påvirket og hvordan skal vi sikre så lite støy som mulig. Lange; Hvordan vil dette påvirke vår kultur internt, hva skjer med vår status i markedet og hva skjer med vårt omdømme, er spørsmål som må tenkes gjennom, sier Mohn.