Administrerende direktør Therese Riiser i Sparebankforeningen

Milliarder fra sparebankstiftelsene

I 2023 delte sparebanknæringen ut allmennyttige gaver for fire milliarder kroner. Ifølge en ny rapport fra Menon Economics har disse gavene en samfunnsøkonomisk verdi på hele 16,5 milliarder kroner.

Hver krone sparebanknæringen gir til allmennyttige formål gir i gjennomsnitt en samfunnsøkonomisk merverdi på 3,1 kroner, ifølge analysene Menon Economics har gjennomført. Det betyr at de 4 milliardene som ble delt ut i 2023 gir en merverdi på 12,5 milliarder kroner. Sammen med de direkte gavene utgjør dette en total verdi på 16,5 milliarder kroner for samfunnet. Det går frem av en pressemelding.

– Det har aldri vært noen tvil om at sparebanknæringens samfunnsutbytte har betydning langt ut over sin kroneverdi, men å få en analyse av dette bidraget er svært verdifullt. Rapporten forteller oss to viktige ting: At de allmennyttige gavene fra sparebanknæringen har enorm verdi for samfunnet, og at verdien kan bli enda større, sier Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen, og legger til: – En viktig oppgave for oss i Sparebankforeningen er å jobbe systematisk sammen med medlemmene våre for å sikre at de allmennyttige gavene bidrar best mulig til samfunnsutviklingen i Norge fremover.

Det er viktig å understreke at det er usikkerhet knyttet til disse beregningene; den reelle verdien kan være både høyere og lavere, avhengig blant annet av hvordan midlene brukes og hvilke prosjekter som støttes.

Effekten kan økes

I rapporten gir Menon Economics flere anbefalinger om hvordan sparebanknæringen kan øke samfunnsutbyttet ytterligere. Sparebankforeningen tar disse rådene på alvor og vil, i samarbeid med medlemmene, arbeide for å øke effekten av fremtidige gaver.

 – Vår analyse viser at sparebankenes allmennyttige gaver har en betydelig samfunnsøkonomisk verdi. Samtidig kan denne effekten økes ytterligere. Det er viktig med kontinuerlig evaluering og kunnskapsdeling for å maksimere samfunnsnytten, sier Simen Pedersen, partner i Menon Economics og ansvarlig for rapporten.

Barn og unge betydelig målgruppe

70 prosent av pengene som ble tildelt i 2023 gikk til tiltak rettet mot barn og unge. Ved å gi dem muligheten til å delta i idrett, kultur og andre aktiviteter, bidrar sparebanknæringen til bolyst og livskvalitet. Unge mennesker får verktøyene de trenger for å lykkes, samtidig som de bygger fellesskap som vil vare i generasjoner. Meste parten av pengene går til kategoriene «idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv», «samfunn, utvikling og sosiale tiltak» eller «kunst og kultur». Samtidig rettes en stadig større andel av midlene inn mot andre samfunnsutfordringer, som klima og naturvern.

Om analysen

Analysene i rapporten baserer seg på innsendte data fra medlemmer i Sparebankforeningen, casestudier, intervjuer og tidligere analyser. Tallet på 4 milliarder er pengegaver som ble utdelt fra sparebanker og sparebankstiftelser i 2023. Andre tildelinger, som formålsinvesteringer er utelatt, og i tilfeller hvor gavetildelinger er flerårige er det bare utbetalinger foretatt i 2023 som er inkludert. Sponsorater, talentstipend og lignende er ikke allmennyttige gaver og er derfor heller ikke med. En allmennyttig gave defineres her som en pengegave som gis uten motytelse til en organisasjon som jobber med initiativer, prosjekter eller aktiviteter som gagner samfunnet og ikke en enkeltperson eller kommersiell virksomhet.