Nordea skal kartlegge kvinnehelse

En tredjedel av kvinner påvirkes i sterk grad av menopauseplager. Nå skal Nordea kartlegge ståa internt og legge til rette.

SKAL KARTLEGGE: Nordea skal nå kartlegge kvinners helse. – En tredjedel av kvinnene har store plager i menopausen. De trenger tilrettelegging, sier Erica Henriksen (i midten). Med på laget har hun Paal Sprakehaug og Julianne Antonsen.

– Det bør være like naturlig for en leder på 32 år å snakke med en dame på 45 om plager ved overgangsalderen som det er å prate med en dame på 28 om tilrettelegging knyttet til graviditet og småbarnsperioden, sier Paal Sprakehaug, Diversity & Inclusion Expert hos Nordea

45 år høres kanskje tidlig ut, synes du? Faktum er at mange får menopauseplager allerede tidlig i førtiårene.

– Det overrasket meg hvor tidlig peri-menopause kan inntre. Du er kanskje i 40-årene og kjenner deg trøtt og lei, med liten energi. Da tenker man gjerne at det er livsfasen som er problemet, der du skal gjøre karriere, samtidig som du har et hektisk familieliv hjemme. Noen har gjerne også syke og gamle foreldre som trenger oppfølgning. Da er ikke overgangsalder det første man tenker på som årsak, sier Erica Henriksen, HMS-ansvarlig, People senior Expert.

I fjor startet hun og kollegene på HR et sykefraværsprosjekt. De oppdaget da at sykefraværet blant kvinner i Nordea lå høyere enn snittet for menn.  

– Med stor nysgjerrighet startet vi en grundig analyse av fraværstallene og så at det var en topp i målgruppen for kvinner 40-59 år, sier Erica Henriksen.

REDUSERT LIVSKVALITET

Noen kvartaler var kvinnefraværet tre ganger så høyt som for menn.

– Du tenker gjerne at menn og kvinner skal være helt likestilte, men det er noen biologiske ulikheter som gjør dette umulig, sier Henriksen. En tredjedel av kvinnene har store plager i menopausen, en tredjedel har noe plager, mens den siste tredjedelen merker lite.

Henriksen understreker at mange sliter unødig med overgangsplager.

– Mange går årevis med dette uten å vite at det er knyttet til menopause. Dette gir redusert livskvalitet på alle arenaer. Noen faller også ut av arbeidslivet. Ved å være bevisst på at menopausen kan begynne tidlig, vil det være lettere å få relevant behandling, og dermed krympe perioden med plager. Det er viktig at denne informasjonen kommer ut, slik at de ansatte kan får det bedre på jobb, sier hun.

LIVSFASEPOLITIKK

I dag legges det godt til rette for de som skal få barn. Permisjon er en naturlig del av arbeidslivet. Men det finnes også andre livsfaser.

– Menopausen er også en livsfase, men det er lite kunnskap rundt dette. Dette er en sårbar og ganske lang fase, som kan påvirke den enkelte sterkt. Med åpenhet og transparens til leder kan vi legge til rette slik at både hverdag og arbeidsdag blir bedre. Jo bedre vi gjør dette og støtter den ansatte, jo bedre vil leveransene på jobb bli. Samtidig tror vi også sykefraværet vil gå ned. Og ikke minst vil den enkelte kunne få økt livskvalitet. Vi må få ut denne informasjonen, slik at denne gruppen kan få det bedre på jobb, sier Paal Sprakehaug.  

250 KVINNER

Hvis vi tar utgangspunkt i hva forskningen sier, vil om lag 250 Nordea-kvinner til enhver tid ha omfattende utfordringer knyttet menopause.

– Den enkelte har et ansvar for egen helse. Jo bedre forbedret man er, jo bedre valg kan man ta. Det gjelder å være klar over at dette kan begynne tidlig. Vi har et godt samarbeid med Anita Hegge, som har gitt oss mye innsikt. Nordea ønsker å være i front på å få dette temaet inn i finanssektoren, sier Erica Henriksen.

Nå skal kvinnehelse i Nordea kartlegges gjennom en undersøkelser.

– Vil finne ut hvordan kvinner i nordea har det. Har de opplevd plager og er det plager knyttet til overgangsalderen er ting vi ønsker svar på. I tillegg ønsker vi å se om det er fravær knyttet til overgangsalderen. Noe av det viktigste er å se om det er rom for å prate om dette her hos oss. Har de søkt støtte hos leder eller snakket med kolleger om plagene? Vi vil vise at vi tar dette på alvor og vil høre om de får det de trenger fra oss, sier Julianne Antonsen, intern som skal hjelpe til med gjennomføringen av undersøkelsen.

SKAPE VERKTØY

– Vi ønsker å starte tidlig, med å forebygge og jobbe proaktivt. Ved å legge til rette kan vi bidra til at folk er mer på jobb. Peri menopause kan være et tapt tiår, men vi tror mye kan gjøres hvis teamet løftes opp og prates om. Dette er ikke noe kvinner skal skjemmes for, sier Henriksen.

For å legge til rette skal det skapes verktøy for dialog mellom leder og medarbeider. Temaet må ufarliggjøres.

– Lederne må få kompetanse og verktøy til å jobbe med dette, noe som danner grunnlaget for en god og trygg dialog, kompletterer Sprakehaug.

– Temaet har allerede vært oppe på en av våre sharingdager. Da var Anita Hegge her og holdt foredrag. Det var fullt hus, både av kvinner, menn og ledere. Vi så at de ble berørte og kjente seg igjen, sier Henriksen, som også har delt informasjon til alle verneombud. Det er også en egen kvinnehelseside på intranett.

– Nå må vi gi kvinnene verktøy til å kjenne igjen symptomene. Jo mer kunnskap du har, jo mer kan du forebygge og holde ting i sjakk. Kompetanse gjør at du tar gode valg. Vi fra people skal også støtte, og Nordea-ansatte har gode forsikringer og bedriftshelsetjeneste hvis det kommer til uhelse, sier Sprakehaug.

Noen symptomer på peri-menopause, menopause, og post-menopause

Uregelmessig menstruasjon

Hetetokter

Vaginal tørrhet

Nattsvette

Humørsvingninger

Oppblåsthet

Ømme bryster

Vektøkning

Nedsatt sexlyst

Hodepine

Leddsmerter

Elektriske støt / Electric shocks

Brennende munn-syndrom

Problemer med tannkjøttet

Fordøyelsesproblemer

Tørr og kløende hud

Angst

Nummenhet

Søvnproblemer

Konsentrasjonsvansker

Svimmelhet

Utmattelse

Hårtap

Glemsomhet

Sprø og flisete negler

Stramme muskler

Stressinkontinens

Endringer i kroppslukt

Irritabilitet

Allergi

Ujevn hjerterytme

Depresjon

Panikkanfall

Osteoporose