ULØNNET PERMISJON: Advokatfullmektig Merethe Berggaard i Finansforbundet gir deg rådene rundt ulønnet foreldrepermisjon.

Dette må du vite om ulønnet foreldrepermisjon

Du bør sjekke hva som gjelder på din arbeidsplass hvis du vurderer å ta ulønnet foreldrepermisjon etter betalt foreldrepermisjon. Retten til sykepenger berøres, pensjons- og forsikringsordningene hos arbeidsgiver kan bli berørt.

ARBEIDSRETT: Etter lønnet foreldrepermisjon, har hver av foreldrene rett til ulønnet permisjon i inntil 12 måneder. Denne permisjonen må tas i umiddelbar sammenheng med den lønnede permisjonen. Det er denne lovhjemlede ulønnede permisjonen denne artikkelen handler om.

Andelen som tar ulønnet permisjon i etterkant av foreldrepermisjonen har økt kraftig, særlig etter at foreldrepengeperioden ble delt i tre like deler i 2018. 

Nav gjennomførte i 2021 en foreldrepengeundersøkelse som viste at 48 prosent av mødrene tok ulønnet permisjon. I 2017 var det 30 prosent av mødrene som gjorde det samme. Varigheten på den ulønnede permisjonen var i gjennomsnitt nesten fire måneder i 2021.

Bare 11 prosent av fedrene tok ut ulønnet permisjon i 2021. Det er likevel mer enn dobbelt så mye som i 2017 da andelen lå på fem prosent. Varigheten på fedrenes ulønnede permisjon var i gjennomsnitt 11 uker.

RETTEN TIL SYKEPENGER

Foreldre som tar ut ulønnet foreldrepermisjon etter betalt foreldrepermisjonen, vil kunne få rett til sykepenger etter en konkret vurdering, dersom de oppfyller visse vilkår. For det første må hensikten med den ulønnede permisjonen (som er å ha omsorg for barnet) bortfalle. Du må m.a.o. være for syk til å ta vare på barnet. Videre må du ha avtale med arbeidsgiver om å gjenoppta arbeidet etter den ulønnede permisjonen. Vi anbefaler å inngå en skriftlig avtale om tilbakekomst før permisjonen starter. Dersom du får innvilget sykepenger, får du det fra dag 15 etter sykemeldingstidspunktet og sykepengene utgjør 65 prosent av sykepengegrunnlaget.

Ved ulønnet permisjon bør du sjekke med arbeidsgiver hva som skjer med pensjons- og forsikringsordningene du har som ansatt.

KARRIERE OG LØNNSUTVIKLING

Du bør også være oppmerksom på at jo lenger du er i permisjon, jo mer risikerer du å tape på karrieremuligheter og i lønnsutvikling. I finans har de som er i foreldrepermisjon, rett til minst ett ekstra lønnstrinn, hvis de har vært borte i minst fem måneder og er omfattet av Sentralavtalen mellom Finansforbundet og Finans Norge. Undersøk også om din arbeidsgiver har andre tiltak som gjør at du ikke taper på permisjonen. Dersom du har bonus som et lønnselement, er det også greit å sjekke om arbeidsgiver kompenserer for bonusbortfall.

Merk deg også at det er frister i arbeidsmiljøloven for når du må varsle arbeidsgiver om både lønnet og ulønnet permisjon.

49 ELLER 59 UKER

Etter dagens regler kan foreldre velge mellom å ta 49 ukers foreldrepermisjon med 100 prosent lønn, eller 59 uker med 80 prosent lønn. 

De som velger å ta den lengste varianten, 59 uker, får totalt sett mindre utbetalt enn de som velger 49-ukersløsningen. Det er derfor mange som velger 100 prosent i 49 uker for å få mest mulig utbetalt. Flere av foreldrene forlenger permisjonstiden ut over 49 uker med ulønnet foreldrepermisjon.

Regjeringen foreslår å endre dette, slik at man ikke skal tape penger på å velge den lengste varianten (59 uker). Praktisk sett skal dette løses ved at de som velger 80 prosent skal få 11 dager lengre permisjon enn i dag.  Stortinget har vedtatt endringen.

Regjeringen foreslår at de nye reglene skal gjelde fra 1. juli i år. Dette innebærer at alle som får barn etter denne datoen vil kunne velge lengde på foreldrepengeperioden, uten å tape på å ta lengre mamma- eller pappapermisjon. Dette kan medføre at færre tar ut ulønnet permisjon.