ØKT RISIKO: – Det er økt risiko for at flere får betalingsutfordringer utover høsten, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret. (Pressefoto).

Kraftig økning i forbruksgjelden

I juli gikk den samlede usikrede forbruksgjelden opp fra 162,2 til 165,7 milliarder viser nye tall fra Gjeldsregisteret. Etter en nedgang i juni fikk vi en kraftig oppgang i feriemåneden juli. Nå øker også inkassosakene kraftig.

I løpet av ett år har forbruksgjelden økt med hele 11,1 milliarder kroner fra juli 2023 til juli 2024. Nå frykter Gjeldsregisteret at mange får betalingsutfordringer utover høsten etter hvert som kredittkortregningene skal betales og blir rentebærende. 

-I juni prioriterte mange å nedbetale forbruksgjeld, men i juli er det på nytt en kraftig økning. Dette betyr at trenden med økning over lang tid, fortsetter. Det betyr økt risiko for at flere får betalingsutfordringer utover høsten, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret.  

INKASSO ØKER 

Inkassoselskapet Intrum ser nå en bred oppgang i nesten alle typer regninger og kreditter. Veksten i antall inkassosaker er på 11 prosent og gjennomsnittskravene som går til inkasso øker enda mer, med 26 prosent. 

De siste månedene har sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum sett et klart trendskifte. 

-Nå ser vi en bred oppgang innen nesten alle typer regninger og kreditter. Unntaket er strømregninger som følge av lavere strømpris, sier han til Dagens Næringsliv. 

Han tror det først og fremst er de høye rentene som nå er årsaken til inkassoveksten. Det er de samlede kostnadene som løper raskere enn inntektene.  

DE FLESTE KLARER SEG 

Christoffer Steen-Hansen, analysesjef i Kredinor, er enig i at hovedbildet er at de fleste klarer seg godt. 

– Jeg vil si forbausende godt alt tatt i betraktning. Men så er det en liten gruppe ledige, dem med veldig høy gjeld og dem som leier bolig som har fått det langt tøffere, sier han til Dagens Næringsliv. 

Men også Kredinor opplever økning i antall inkassosaker – og høyere beløp per sak. Kredinorbarometeret, som kombinerer selskapets egne analyser og inkassodata med andre makroøkonomiske variabler, indikerer at det blir verre de neste månedene frem til vi får en rentenedgang.