BLIR STYREMEDLEM: Konsernsjef Geir Bergskaug blir styremedlem i den nye banken.

Kutter ansatte med naturlig avgang

Fusjonen mellom Sparebanken Sør og SPV vil gi betydelige synergieffekter. Bemanningen vil reduseres noe ved naturlig avgang. Samtidig snakkes det om en nasjonal sparebank.

Den nye banken forventer å få betydelige kapitalsynergier.

– IRB-modellene til Sparebanken Vest kan benyttes på porteføljen til Sparebanken Sør. Denne synergien er estimert til å være på to milliarder kroner. I tillegg til en beregnet effekt av implementering av ny standardmetode for Sparebanken Sør på 2,1 milliarder kroner, sier konsernsjef i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug under en pressekonferanse.

På kostnadssiden forventes det synergier på 350 til 400 millioner årlig.

– Halvparten av dette er knyttet til teknologi. Vi vil også hente en del på bemanning, men dette tas ut som naturlig avgang, sier Bergskaug.

At det blir en bank både i sør og vest er klart.

– Over 40 prosent av konsernledelsen skal ha bo og arbeidssted i sør, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i SPV.

Styrker Frendegruppen

Kjerpeset er tydelig på at fusjonen vil styrke Frendegruppen og sikre alliansefrie banker et godt sted å være også i fremtiden.

– Jeg tror ikke på store allianser med byråkratiske systemer. Frende er et alliansefritt samarbeid med stor frihet. Fusjonen skaper en trygghet og drivkraft for Frende. Vi blir også en stor bank, med betydelig innkjøpskraft, noe som også vil være til glede for de andre bankene i samarbeidet vårt. Frende skal være et godt sted å være for de som ønsker å være allianseuavhengige.

NASJONAL SPAREBANK: – Hvis andre banker vil være med oss for å skape en nasjonal sparebank, er vi selvfølgelig åpne for det, sier Jan Erik Kjerpeseth som blir konsernsjef i den fusjonerte banken.

Nasjonal sparebank?

At Kjerpeseth har ønsker og ambisjoner om å skape en nasjonal sparebank vil ikke komme som en stor overraskelse. SPV søkte tidligere i år om rettighetene til «Sparebanken Norge». Under pressekonferansen nevnte Kjerpeseth så vidt et ønske om å på sikt bli en nasjonal sparebank.

– Denne banken kommer i en fantastisk kapitalsituasjon. Denne kapitalen skal settes i arbeid. Vi har et bra verdiforslag og kommer til å vokse organisk. Hvis andre banker vil være med oss for å skape en nasjonal sparebank, er vi selvfølgelig åpne for det. Nå skal vi diskutere med styrene hvordan kapitalen skal brukes og hvilket geografisk nedslagsområde den nye banken skal ha, sier Kjerpeseth.