SAMMEN OM BACKUP-PLAN?
Skudenes & Aakra Sparebank og Haugesund Sparebank har forlatt De Samarbeidende Sparebankene (DSS). Norne-analytiker Žilvinas Jusaitis tror det annonserte samarbeidet med Lokalbank-alliansen er en slags backup-plan.
– Jeg tror de er for små, spesielt hvis man tenker på at to banker (Skudenes & Aakra Sparebank og Haugesund Sparebank) har forlatt DSS det siste året, og det nå bare var seks banker igjen. Eksistensen til DSS ville stå i fare om andre DSS-banker skulle fusjonere eller vurdere å forlate til fordel for Eika eller Sparebank 1 Gruppen. Så jeg tror dette er en slags backup-plan for DSS, sier Senioranaluytiker Žilvinas Jusaitis i Norne Securities
– Generelt tror jeg det nok vil være flere fordeler knyttet til kostnader og synergier enn på inntektssiden.
Analytikeren mener bankene som nå søker sammen er for små til å øke konkurranseposisjonen i markedet betydelig sammenlignet med Eika-alliansen og Sparebank 1 Gruppen. De 16 sparebankene som er i sluttspurten av forhandlingene om et formalisert samarbeid, har per idag 250.000 kunder, 625 medarbeidere og 57 bankkontorer.
Jusaitis mener ambisjonene til den nye organisasjonen bør ligge i det å få til bedre kundeløsninger og stordriftsfordeler, samt bedret konkurranseevne i de lokale markedene.
STERK SELVRÅDERETT
Adm. direktør i Lokalbank-alliansen, Bent R. Eidem, vil også sitte ved roret når forhandlingene mellom bankene er sluttført. De endelige avtalene er ikke signert, men Eidem håper å snart kunne komme med mer informasjon. Samarbeidsambisjonene ble annonsert i mai, kun dager etter at to banker valgte å forlate DSS. Eidem vil ikke røpe navnet på det nye banksamarbeidet, men prater engasjert om sterk selvråderett og det lokale bankdemokratiet.
– Vi skal bygge opp under det vi kaller bankdemokrati, og vi skal ha mest mulig objektivitet i fordelingen av inntekter og kostnader. Bankene skal selv finne frem til hva de ønsker å samarbeide om, og det settes veldig ut til bankene på bankenes premisser, sier Eidem, til Finansfokus.
Grunnmuren han skisserer for den nye sparebanksammenslutningen er en viderføring av prinsippene som i 2018 førte til at ti banker sendte ut børsmeldinger om at de hadde sagt opp avtalen med Eika. «Sammen med 10 andre lokalbanker har Askim & Spydeberg Sparebank i dag sagt opp avtalen med Eika Gruppen AS. Begrunnelsen for oppsigelsen er at kostnadsutviklingen i Eika ikke er bærekraftig for den enkelte lokalbank», het det i en av de ti likelydende børsmeldingene fra bankene som etterpå ble kjent som Lokalbank-alliansen. Bankene mente de små måtte betale for mye, og hadde for lite å si. De ivret etter det lokale og det selvstendige – som er kjerneverdier de deler med sine nye samarbeidspartnerne i DSS. Når Eidem beskriver organisasjonen han skal lede høres det ut som vi kan vente oss at det nye samarbeidet vil fremstå som en slags mild fasilitator.
– Det blir et samarbeid om kompetanse, tjenester og måter å drive utvikling på. Så er det opp til bankene om de vil være med på denne reisen. Alenegang er ikke et alternativ, bankene er nødt til å søke samarbeid om de skal få nok synergier og forhandlingskraft til å oppnå de vilkårene som må til for å ha konkurransekraft
STØRRE FAGMILJØER
Den største endringen blir at bankene vil bygge kompetanse og utvikling gjennom samarbeidet.
– Når du sitter og jobber med konkrete og komplekse områder er det fint å ha et samarbeid. I tillegg har vi folk i selskapet med spisskompetanse på ulike områder som jobber tett med bankene. IT kan samarbeide på tvers av bankene, og de ulike fagområdene i bankene vil for eksempel kunne bygge opp felles virksomhetsdokumenter, sier Eidem som legger til at han tror dette vil trygge folk i rollene sine.
– Lokalbank-alliansen har allerede bygget opp mye av disse tingene. DSS har begynt på jobben, men ikke satt dette like mye i struktur. Så for DSS vil jo dette bli noe nytt, som er mer forpliktende og omfattende. Tilbakemeldinger fra både DSS og Lokalbank-alliansen at det å samarbeide og samhandle med noen beriker jobbhverdagen. Man føler seg tryggere. Og så er det jo også slik at når du samarbeider med noen som gjør det samme som deg, så er det en motivasjon og en egen “drive” i det.
Samarbeid er ikke bare er viktig innen de klassiske klassiske risikodisiplinene som kredittrisiko og finansiell risiko, mener han, men også innenfor nye risikodisipliner som for eksempel ESG.
– Teknologi og kundetilfredshet er også ting vi vil jobbe sammen om. Vi må hele tiden søke å bygge opp under lokalbanken og bli den foretrukne banken.
LOKALT SELVSTYRE
Hovedtillitsvalgt Else Tove Birkeland i DSS-banken Flekkefjord Sparebank har udelt positive forventninger til samarbeidet.
– Vi får større fagmiljøer og muligheter for å bli bedre sammen. Alene er vi for små, sier hun og legger til at de ansatte blir godt ivaretatt i prosessen.
Birkeland venter ikke store forandringer over natten, men håper på lengre sikt at samarbeidet gir bedre tekniske løsninger og større faglig samarbeid. Dette er noe hun håper i fremtiden vil resultere i at kundene får et bedre tilbud. Men en ting er klart:
– Vi skal fortsatt være en bank med lokal tilknytning og lokalt selvstyre.
Disse bankene skal samarbeide:
Lokalbank-alliansen består av Askim & Spydeberg Sparebank, Drangedal Sparebank, Nidaros Sparebank, Selbu Sparebank, Sparebank 68° Nord, Sparebanken DIN Telemark, Stadsbygd Sparebank, Tolga-Os Sparebank, Ørland Sparebank og Aasen Sparebank.
De Samarbeidende Sparebankene (DSS) består av Flekkefjord Sparebank, Lillesands Sparebank, Luster Sparebank, Spareskillingsbanken, Søgne og Greipstad Sparebank og Voss Sparebank.