HISTORISK LANDSMØTE: 19. desember vedtok et ekstraordinært digitalt landsmøte å melde Finansforbundet ut av YS. Fra venstre: Direktør Runar Wilhelm Henriksen, forbundsleder Vigdis Mathisen, advokat Pål Behrens og nestleder Arne Fredrik Håstein. (Foto: Sjur Anda)

2023: Året som endret hele historien

Siste uken før jul fattet et ekstraordinært landsmøte et historisk vedtak: Finansforbundet melder seg ut av YS. Det ble også skrevet historie da Norges største sparebank var et faktum. Men det var en helt annen historie som ble mest lest i Finansfokus.no i 2023.

– Vi tror utmeldingen av YS er det beste for våre medlemmer og Finansforbundet som helhet. Det er et modig valg, men også et riktig valg, sier forbundsleder Vigdis Mathisen få minutter etter at landsmøtet mot én stemme vedtok å melde forbundet ut av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, YS. 

Finansforbundet har sterke bestemmelser i sitt avtaleverk, men også en grad av fleksibilitet mellom bedriftene gjennom egne bedriftsavtaler. I forbundet var det derfor viktig å beholde full råderett over eget avtaleverk. Nå blir det ingen endringer i tariffavtalene og Finans Norge/NHO vil fortsatt være tariffmotpart. 

– Det er beklagelig at Finansforbundet melder seg ut av YS. Konsekvensen blir nå at forbundet blir stående utenfor trepartssamarbeidet. Det er ikke bra for medlemmene, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud i en kommentar til utmeldingen.    

SPAREBANKENE FUSJONERER 

Fusjoner er neste stikkord. I 2023 startet fusjonsbølgen for alvor i sparebankene. 26. oktober ble det kjent at SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge ønsket å fusjonere. Banken blir Norges største sparebank og får 2 300 medarbeidere og skal hete SpareBank 1 Sør-Norge. Også i Midt-Norge fant to store regionbanker sammen. 1. mai fusjonerte SpareBank 1 Sunnmøre med SpareBank 1 SMN.  Åfjord og Hemne Sparebanker ble til Trøndelag Sparebank 1. april. 

NY KONSERNSJEF: Benedicte Schilbred Fasmer konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank 1, blir ny konsernsjef i SpareBank 1 Sør-Norge. (Foto: Marie von Krogh)

SMÅ VIL VOKSE 

2. november ble det klart at Haugesund og Tysnes sparebanker fusjonerer og blir en del av Eika-alliansen. En drøy måned senere fant Sandnes og Hjelmeland Sparebanker sammen og vil etablere Rogaland Sparebank. Den fusjonere banken får 181 medarbeidere inkludert Aktiv Eiendomsmegling. 

Andebu, Larvik og Skagerak Sparebanker fant også sammen i året som gikk. Målet er å skape en ledende lokalbank i Vestfold og Telemark. Ifølge bankenes regnskaper i tredje kvartal 2022 vil den sammenslåtte banken få en forretningskapital på ca. 34 milliarder kroner og 150 årsverk. Fusjonen trer i kraft 1. februar 2024. 

Men også innen forsikringsbransjen skjedde det en fusjon. Like før jul ble det kjent at Eika Forsikring og Fremtind satser på en felles fremtid. Ingen av de 1 350 ansatte mister jobben.   

SPENNENDE MULIGHET: – Den planlagte fusjonen er en spennende mulighet både for våre ansatte og våre eiere, sier hovedtillitsvalgt i Fremtind, Anne Marit Benjamin. (Foto: Aud Karlsen)

SELGER PERSONKUNDENE 

Mens flere banker fusjonerer, valgte Danske Bank å selge sine personkunder til Nordea. Konkurransetilsynet måtte bruke ekstra tid for å kartlegge hvordan et slikt salg ville påvirke konkurransen i det norske bankmarkedet. Like før jul ga tilsynet grønt lys. 

– Vi har levd i en boble, der vi har ventet på denne beslutningen. Resultatet er ikke overraskende. På mange måter blir det en førjulsgave for oss. Nå kan vi se fremover på en helt annen måte, sa hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Danske Bank til Finansfokus etter at nyheten ble kjent. 

SER FREMOVER: – Nå kan vi se fremover på en helt annen måte, sier hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Danske Bank etter at Konkurransetilsynet godkjente salget av personkundene til Nordea. (Foto: Sverre Chr. Jarild)

Salget innebærer en virksomhetsoverdragelse, der om lag 316 ansatte overføres til Nordea. Dermed blir det igjen et betydelig antall ansatte som i dag jobber med personmarkedet i Danske Bank.  
Dette er den mest leste saken på www.finansfokus.no i fjor. 

NYTT BRANSJEPROGRAM 

Den største julegaven til ansatte i våre næringer er det nye bransjeprogrammet i teknologi og bærekraft. Finansnæringen har fått 45 millioner over tre år for å etablere et nytt bransjeprogram for kompetanseutvikling til alle ansatte i finansnæringen. De første studentene vil kunne starte opp allerede høsten 2024. 

GRATIS KOMPETANSEUTVIKLING: – Nå går vi fra ord til handling og lanserer det største tilbudet på kompetanseutvikling siden autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere, sier Arne Fredrik Håstein, nestleder, Finansforbundet. (Foto: Morten Brakestad)

– Dette er en unik mulighet for alle ansatte i finansnæringen til å bygge viktig kompetanse, spesielt innen bærekraft og teknologi. Næringens udekkede kompetansebehov er godt kjent gjennom flere undersøkelser. Nå går vi fra ord til handling og lanserer det største tilbudet på kompetanseutvikling siden autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere. Det beste av alt er at tilbudet er gratis, og at det kan tas i arbeidstiden. Det eneste som kreves er at du søker, forteller Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet og medlem av programområdestyret. 

EKSTRA SKATT PÅ LØNN 

1. januar ble det innført en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønnsinntekter over 750.000 kroner. Dette gjelder alle soner.  Hovedtillitsvalgt i Finansforbundet Jan Erling Tobiassen i Sparebanken Sør mener man må være forsiktig med å øke skatt på ansatte. Han frykter utviklingen kan være en driver for å redusere antall ansatte med lavere kompetanse og moderate og lave lønninger. I 2024 starter regjeringen utfasingen av den midlertidige arbeidsgiveravgiften ved å heve beløpsgrensen til 850 000 kroner. 

MILLIONSVINDLER DØMT 

Ansatte i SpareBank 1 SMN reagerte med sjokk og vantro da en innleid vikar ble pågrepet 19. januar mistenkt for å ha svindlet banken for flere ti-talls millioner kroner. Nå er vikaren dømt til seks års fengsel for å ha svindlet SpareBank 1 SMN for 74 millioner kroner. Tingretten var dermed enig med aktor som påstod seks års fengsel for tiltalte. Forsvarerne i saken har anket dommen og mener at banken burde ha avdekket underslaget mye tidligere, skriver FinansWatch.   

59 ANSATTE OG SJEFEN MÅTTE GÅ 

19. januar ble det kjent at 59 ansatte i inkassoselskapet Kredinor på kontorene i Kristiansand, Kristiansund, Bergen og Hamar mister jobben. Men det er ikke bare de ansatte i Kredinor som mister jobben. Like før jul ble administrerende direktør Klaus-Anders Nysteen bedt av styret om å gå på dagen. 

SBANKEN INN I DNB 

2. mai fusjonerte Sbanken inn i DNB. Det betyr endringer for de ansatte. Lokalene i Fyllingsdalen skal i løpet av en drøy måned forlates og man skal finne en ny arbeidsplass i DNBs lokaler i Solheimsviken. Merkevaren Sbanken skal bestå og mange av de ansatte fortsetter med samme leder og i samme team. Andre flytter ut i DNBs forretningsområder.  

BESTE ALTERNATIV: – DNB var det beste alternativet når vi vel skulle bli kjøpt opp, sier hovedtillitsvalgt Sarah Lunde Mjåtvedt. (Foto: Sjur Anda)

EKSTREMVÆR GA 20 000 VANNSKADER 

Det er lange og hektiske dager for de som jobber med kundekontakt i forsikringsselskapene da ekstremværet Hans satte inn i begynnelsen av august. Rundt 20 000 forsikringstakere ble rammet. Erstatningstallene gjelder boliger, hytter og næringsbygg. Forsikringsselskapene omprioriterte ressurser for å bistå de skadelidte. 

MILLIARDSKADER: Til sammen førte kraftig nedbør, flom og uværet Hans til skader for nesten 2,8 milliarder kroner på bygninger og innbo, viser tall fra Norsk Naturskadepool og Finans Norge. 
(Foto: Gjensidige.)

NY INKASSOAVTALE 

Finansforbundet og Finans Norge har forhandlet i fjor høst frem en ny tariffavtale for de fire største inkassoselskapene i Norge. Det er gode nyheter for de ansatte i inkasso som nå blir kvitt minstelønnssatsene til fordel for et eget lønnsoppgjør med full streikerett. 

SØKER AVDRAGSFRIHET 

Storbankene Nordea og DNB forteller at stadig flere kunder søker om avdragsfrihet på sine lån. De mange rentehevingene fra Norges Bank og dyrtiden har satt sine tydelige spor i kundenes lommebøker og kontoer.  

– Sammenlignet med samme tid i fjor har vi rundt 50 prosent flere søknader om avdragsfrihet på lån, så det her helt klart flere som merker at økonomien er tøffere, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Johannes Utvåg. 

FORNØYD MED SLUTTPAKKENE 

I begynnelsen av november ble det klart at Tryg skal kutte 50 stillinger i Bergen. Etter forslag fra Finansforbundet valgte Tryg å tilby frivillige sluttpakker, noe som ble godt mottatt av de ansatte. 36 ansatte valgte selv å søke om sluttpakke.

Mette Osvold
VELDIG GLADE: – Vi er veldig glade over at det var så mange som benyttet seg av dette tilbudet, sier Mette Osvold, hovedtillitsvalgt i Tryg. (Foto: Sjur Anda)

ANSETTER 200 

Handelsbanken i Norge er på jakt etter markedsandeler i privatmarkedet. Satsingen innebærer rundt 200 nye ansatte. Rekrutteringen har allerede pågått i halvannet år, og banken regner med å vokse fra 800 til 1000 ansatte før prosessen er ferdig. 

– Strategien ble lagt for et par år tilbake. Handelsbanken Norge har hatt en større markedsandel i bedriftsmarkedet enn privatmarkedet, og så en mulighet for vekst, sier landsjef Arild Andersen. 

104 000 UNIKE BRUKERE  

I 2023 publiserte Finansfokus 164 saker på www.finansfokus.no
Hele 104 000 unike brukere besøkte våre nettsider i fjor. Her er de tre mest leste sakene i 2023: 

316 Danske Bank-ansatte går til Nordea. Lest 8036 ganger. 

https://www.finansfokus.no/2023/08/30/316-danske-bank-ansatte-gar-til-nordea%e2%80%af/

Dette må du vite om AFP. Lest 6400 ganger. 

Svindlede bankkunder får ikke dekket tap. Lest 6163 ganger.